PRIRODNA NJEGA: Osvješteni vlasnici za svoje pse biraju aromaterapijske pripravke

Izuzetno je važno naglasiti da se eterična ulja moraju koristiti oprezno, najbolje uz savjet stručnjaka i da moraju biti kemotipizirana, vrhunske kvalitete jer u suprotnom možemo napraviti više štete nego koristi po zdravlje psa.


Dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse, veterinarka koja je mnogima poznata po brendu Aromadog, na predavanju Primjena aromaterapije kod pasa održanom 25. svibnja u Udruzi EteriCo govorila je o  primjeni aromaterapije kod pasa, izradi aromaterapijskih pripravaka u cilju njege, prevencije i održavanja zdravlja pasa, indikacijama za primjenu, te kako napraviti mali kućni aromatarij (najvažnija eterična, biljna ulja i hidrolati) za pse.

Zbog čega vam se vlasnici pasa najčešće javljaju? Koji su pripravci najtraženiji?

– Vlasnici pasa su sve više osvješteni te kako za sebe, tako i za svoje ljubimce žele prirodan način njege, preveniranja i tretiranja raznih oboljenja za što je aromaterapija zaista nezamjenjiva. Najčešče se vlasnici javljaju vezano za zaštitu od vanjskih nametnika i raznih dermatoloških problema. Što se tiče vanjskih nametnika, krpelja i buha, vlasnici su itekako svjesni štetnosti kemijskih insekticida i potrebe za njihovom cjeloživotnom primjenom. Osobito u proljeće kada se priroda budi, započinje i pojačana migracija krpelja, a time i povećana opasnost od ugriza krpelja i prijenosa bolesti. Osim toga, pripravci protiv vanjskih nametnika divno njeguju kožu i dlaku psa, a mogu ih primjenjivati i ljudi. Aromaterapijski pripravci protiv vanjskih nametnika imaju izuzetno učinkovito, prirodno i neškodljivo repelentno djelovanje, dakle spriječavaju da krpelji i buhe uopće dođu na psa.

U tretiranju kojih tegoba su se aromaterapijski pripravci pokazali djelotvornima?

– Što se tiče raznih tegoba, na prvo mjesto bih izdvojila različite dermatološke probleme – dermatitisi, gljivične i bakterijske infekcije kože, pioderma, hot spot, pododermatitis – te alergije koje su nažalost izuzetno česte kod pasa i kod kojih također aromaterapija daje sjajne rezultate.

Svakako treba napomenuti da eterična ulja treba koristiti oprezno i ne na svoju ruku?

– Izuzetno je važno naglasiti da se eterična ulja moraju koristiti oprezno, najbolje uz savjet stručnjaka i da moraju biti kemotipizirana, vrhunske kvalitete jer u suprotnom možemo napraviti više štete nego koristi po zdravlje psa. Nedavno sam započela seriju predavanja za vlasnike pasa čiji je primarni cilj educirati ih o važnosti i načinima prirodnog pristupa, kako za njegu tako i za prevenciju i tretiranje raznih tegoba u svrhu zdravijeg i dužeg života pasa. Osim predavanja održavam i radionicu Aromaterapija u svakodnevnom životu psa za sve vlasnike koji žele osobno doprinijeti njezi i zdravlju svojih ljubimaca primjenom aromaterapije.

Koje biste slučajeve izdvojili kao najzanimljivije?

– Za mene je najizazovnije i najzahtjevnije kada se javljaju vlasnici koji su iscrpili sve mogućnosti konvencionalne veterinarske medicine u tretiranju određene tegobe kod svog ljubimca ili kada je stanje i klinička slika izuzetno teška, a to je vrlo često. Međutim, i tada aromaterapija daje odlične rezultate što mi daje dodatni poticaj i potvrdu njezine djelotvornosti. I danas nakon više godina primjene aromaterapije kod pasa dogodi se da me njezina djelotvornost oduševi.

Htjela bih izdvojiti jedan slučaj psa koji je bio u izuzetno teškom stanju, primarno se radilo o dermatološkim tegobama koje su trajale mjesecima, prije nego se vlasnica obratila meni. Pas je bio tretiran vrlo agresivnim lijekovima koji su vremenom dodatno pogoršavali njegovo stanje i uzrokovali niz nuspojava. Vlasnici je predloženo da uspava psa, ali na svu sreću dala je priliku aromaterapiji. Holistički pristup, pomno napravljeni individualni aromaterapijski pripravci i njihova ustrajna primjena od strane vlasnice dovela je do toga da je to danas sretan i zdrav pas.

Što s njegom starijih pasa?

– Stariji psi su moja posebna strast i doista je užitak raditi za njih pripravke kada vidite da im u velikoj mjeri mogu podići kvalitetu života, doprinijeti zdravlju, a time i dužem životu. Nažalost, nedavno je iza duge otišao moj voljeni pas s punih 16 godina i sigurna sam da je tako dugi životni vijek doživio ne samo zbog velike količine ljubavi i pažnje, već i zbog primjene aromaterapije koja je uvijek bila primarni izbor za njegovu njege i prevencije zdravlja zbog čega do samog kraja svojeg života gotovo nikada nije bio bolestan.

Doista moram reći da nema tegobe koja se ne može prevenirati i tretirati aromaterapijom. Međutim, važno je napomenuti da klinička aromaterapija ne isključuje primjenu konvencionalne veterinarske medicine koja je vrlo često nezamjenjiva i s kojom se odlično nadopunjuje, što vrlo često rezultira bržim ozdravljenjem te smanjenom količinom i kraćim vremenskim razdobljem davanja konvencionalnih lijekova.

Imate li iskustva i s drugim životinjama osim pasa?

– Osim kod pasa imam jako dobre rezultate i kod primjene aromaterapije kod mačaka. Mačke su doista posebne, pa tako i po pitanju aromaterapije na drukčiji način metaboliziraju eterična ulja, što iziskuje dodatnu stručnost u primjeni. Nedavno sam radila pripravke i za konje, koji savršeno reagiraju na aromaterapiju.

Ovaj posao ima izuzetno veliki potencijal, iziskuje stalnu edukaciju, a poticaj je neizmjerna ljubav prema ljubimcima i aromaterapiji i svakodnevna spoznaja da živim svoju strast.

Što smatrate da bi svaki vlasnik trebao znati i što bi bilo dobro da zna?

– Vlasnicima pasa bih htjela poručiti da aromaterapija i psi čine čudesnu sinergiju djelovanja i kada bi njih pitali sigurna sam da bi uvijek odabrali prirodno.


Aromaterapeut za pse

Znanje i iskustvo konvencionalne veterinarske medicine nadopunili ste primjenom aromaterapije. Što konkretno znači biti holistički aromaterapeut za pse?

– Upravo znanje i iskustvo konvencionalne veterine uz istovremenu primjenu kliničke veterinarske aromaterapije kod pasa čini moj pristup zdravlju pasa jedinstvenim na našem području. Holistički pristup zdravlju podrazumijeva da svaki organizam, pa tako i organizam psa, promatramo u cijelosti, na svim njegovim razinama, čime otkrivamo uzrok nastanka oboljenja što je izuzetno važno. To podrazumijeva uzimanje holističke anamneze od vlasnika psa, poznavanje njegovog okruženja, ishrane, konvecionalnih tretmana… To mi daje uvid u etiologiju nastalog oboljenja nakon čega slijedi individualna izrada aromaterapijskih pripravaka, preporuka prehrane i dodataka prehrani te u posljednjih nekoliko mjeseci i fitoterapijskih pripravaka koji također kod pasa daju odlične rezultate.

Izvor: Novi list

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.