Ljekoviti uljni macerati i pripravci od macerata

Izrada macerata je često prvi korak prema prirodnoj kozmetici i ljekovitim pripravcima.

Nezaobilazna je to radionica za sve koji u proljeće kreću u prirodu, zanima ih ljekovito bilje i htjeli bi pokušati napraviti svoj prvi biljni ekstrakt, a koja će se u Udruzi Eterico održati u sklop Tajnih vještina, ciklusa stručnih radionica za početnike i napredne ljubitelje prirode.

Iako je napraviti macerat naoko lako, napraviti dobar macerat je zapravo pravi mali podvig. Često i kad uspije, zapravo ne znamo što bismo s njim. Nismo baš sigurni ni je li „to“ stvarno „to“. 

Ova radionica riješava sve nedoumice oko maceriranja – staviti na sunce ili ne, koristiti svježe ili suho bilje, koji dio biljke koristiti, koliko dugo macerirati, u kojem omjeru, u koje i kakvo ulje, kako znamo da je macerat uspio, kako se macerati koriste i čuvaju, imaju li rok trajanja i valjanosti i što s njima možemo napraviti.

Upoznat ćemo se temeljito s desetak biljaka i njihovih macerata, ali otvorit ćemo vam i neke nepoznate egzotične svjetove.

Jako puno toga ćemo naučiti u dva sata koliko radionica traje, a stići ćemo napraviti i dva pripravka – jednu kremicu i jedan melem po svom izboru i potrebama.

Sa skriptom polaznik dobije i desetak formulacija koje može naknadno samostalno napraviti kod kuće.

Radionicu osmislila i vodi: Meri Popović, fitoaromaterapeut

Broj polaznika je ograničen, prijave su obavezne.


  • Trajanje radionice: 2 h
  • Cijena radionice: 160 kn
  • Cijena radionice za članove udruge:  130 kn (odobren popust od 20%)
  • Potrebno predznanje: NE
  • Praktični dio radionice: DA (polaznik samostalno izrađuje vlastite pripravke)
  • Materijali za rad: skripta (teorija + recepti za pripravke), prezentacija. Materijale i sredstva za rad za izradu pripravka osigurava Udruga.
Prijavi se!