RECEPT ZA SUMMERTIME BLUES: Pseudoemulzija za kraj ljeta

Rana jesen je prilika za novi start, Englezi to kažu re-start – neke nove odluke, nova promišljanja, novi motivi. Ugodite sebi. Upišite strani jezik. Počnite gljivariti. Naučite napraviti vlastitu kozmetiku. Najbolji je start onaj koji započne u glavi. Odlukom. Da ne bude sve teško, evo nešto lagano. Za prvi korak.

Piše: Meri Popović, fitoaromaterapeut

Od ljeta volim više jedino bablje ljeto, doba kad se jesen našiva na ljeto. Velikim, labavim bodovima, polako se spajaju i u tom kratkom periodu obje daju najbolje od sebe.

Ljeto je doba odmora i opuštanja – za duh i tijelo. Iako se danas, možda više no ikada, bavimo osobnim duhovnim napretkom i osvijestili smo ga kao važnog za funkciju i zdravlje cijelog organizma, u međuvremenu smo zaboravili kako se o(t)pustiti. Svi znamo rebootati mobilne telefone i svu silu elektronskih uređaja koja nas okružuje, ali kad dobijemo priliku za vlastiti reset zapnemo k’o guske u magli. Živi se brzo, nabrijano i nervozno u vremenu kojeg nitko nema i koje jako brzo prolazi.

Treba naučiti zastati. Treba ponovno naučiti disati. Treba opet naučiti hodati. Kao i uvijek, zapeli smo na samom početku.

Rana jesen je prilika za novi start, Englezi to kažu re-start – neke nove odluke, nova promišljanja, novi motivi. Ugodite sebi. Upišite strani jezik. Počnite gljivariti. Naučite napraviti vlastitu kozmetiku.

Najbolji je start onaj koji započne u glavi. Odlukom.

Da ne bude sve teško, evo nešto lagano. Za prvi korak.

Kroz edukaciju prirodne kozmetike u godinu dana prođemo kroz sve tipove pripravaka za njegu lica i tijela. Od onih najjednostavnijih do onih savršeno kompliciranih. Znanje nadograđujemo vertikalno, to je put učenja. Kroz vrijeme i praksu sve postane jednako lako, zabavno i intrigantno, ali puno toga se preskoči, jer jednostavno nemamo vremena ići u širinu. Širinu ćemo nadoknađivati i kroz nove vertikale, nadogradnjom, jer se teško odmaknuti od stečenog znanja ako mu ne pridodamo nova.

Jednom kad se uđe u taj svijet, teško je zatomiti želju za napretkom, za upotrebom novih i novih biljnih ekstrakata, ulja, emulgatora, i sve složenijih receptura. Ali mudar je onaj tko s vremena na vrijeme korakne unazad i vrati se osnovama.

Pseudo otprilike znači da se trudi biti (a stvarno nije). Imamo mi za to i lijepu žargonsku riječ koja se koristi puno češće: olfo. Pseudoemulzija je upravo to – čini se kao da je emulzija, ali zapravo nije. Svima poznata Galenova krema je upravo to, emulzija bez pravog emulgatora i prvi uspješan pokušaj spajanja ulja i vode u jedno tijelo. No, ne zaboravimo, još uvijek se radi, danas je zovu cold cream i katkada je u stvari izvrstan izbor.

Pseudoemulzije imaju svoje prednosti, ali i manu – vrlo se lako destabiliziraju. Ovaj fini hranjivi maslac radim isključivo kad se ljetne temperature u stanu spuste, u kasno ljeto kad koža izmučena i presušena suncem žudi za nečim hranjivim i vlažnim. On neće podnijeti visoke temperature u kući niti putovanje u vrućem autu, za stabilnost mu treba stabilna i ne previsoka temperatura. Opet, ima i dobru stranu, ako se razdvoji, treba samo ponoviti postupak pseudoemulgacije. A kad temperature padnu više nema nikakvih problema.

SUMMERTIME BLUES – maslac za tijelo

Za ovaj maslac koristim tamni, nepročišćeni (brut) kakao maslac koji intenzivno miriše na čokoladu. U nedostatku ovog može se koristiti i bijeli, pročišćeni, koji ima manje intenzivan čokoladni miris i ulje kokosa. Osim što su fin spoj na razini gurmanskog i olfaktornog, kokos i kakao se dobro nadopunjuju – kakao stvara blagu okluziju i odlično štiti kožu od isušivanja, a kokos mu pojačava sposobnost upijanja i daje na mazivosti. Ovdje kakao fingira emulgator jer je vrlo čvrste strukture. Za vodenu fazu koristiti ćemo sok aloe vera, ekstrakt krastavca i hidrolate. Od aktivnih tvari provitamin B5 (pantenol), koji će aktivirati regeneraciju stanica kože. Tajna pseudoemulzija je da se molekule vode „zarobe“ u molekulama ulja, pa kad se jednom nanesu na tijelo, one se “oslobode”i aktiviraju, pružajući fin osjećaj hlađenja i hidratacije. Ova „krema“ sačuvat će lijep ten i preplanulost, i vratiti svježinu dekolteu i vratu. Kožu čini iznimno glatkom i sjajnom, a nije premasna i vrlo se brzo upije.

SUMMERTIME BLUES
Recept (100 ml):

MF:

36 g tamnog kakao maslaca

26 g ulja kokosa

VF:

20 g hidrolata melise

10 g soka aloa vera

6 g ekstrakta krastavca

2 g provitamina B5

 / 10 kapi geogard 221 – konzervans (opcija)

Postupak:

Odvagat ćemo kakao maslac u laboratorijsku čašu (150 ml ili veću) i otopiti ga polako, na nižoj temperaturi u vodenoj kupelji (idealno oko 40°) kako bi izbjegli njegovu kasniju kristalizaciju.

Dok se kakao polako topi u drugu čašu ćemo odvagati vodenu fazu. Ako nemate sastojke iz recepture, zamijenite ukupnu količinu vodene faze hidrolatom kojeg imate ili pročišćenom vodom.

Otopljenom kakao maslacu dodati ćemo odvagano ulje kokosa, a onda obje čaše nakratko vratiti u vodenu kupelj kako bi im se temperature izjednačile.

Sada ide korak za strpljive, postupak pseudoemulgacije.

Ulit ćemo vodenu fazu u masnu i čašu staviti u hladnu vodenu kupelj. Može se dodati i pokoja kockica leda kako bi malo ubrzali zgušnjavanje.

Na početku će se faze odvajati i imat ćemo dojam da se nikada neće spojiti. No, kako se smjesa bude miješala i hladila, tako će postajati sve kompaktnija i gušća i konačno u jednom trenutku potpuno kompaktna, slična omekšalom maslacu. Ako se odlučimo dodati konzervans, onda ćemo ga ukapati kada se smjesa prohladi, ali je još uvijek prilično rijetka, tako da se dobro disperzira. Vrlo je važno neprestano miješati jer na taj način, kako se smjesa hladi zarobljujemo one prije spomenute molekule vode između molekula masti. To obično traje deset-petnaest minuta, ovisno o tome koliko je hladna kupelj i koju količinu maslaca radimo.

Idealno vrijeme za prestati miješati ovu olfo kremicu i prebaciti je u kozmetički lončić je deset sekundi prije nego se potpuno zgusne, jer tada se još uvijek da lijevati, ali to vjerojatno nećete prepoznati kada je prvi puta radite. Ništa strašno, može se prebaciti i špatulicom.

Moja je preporuka da je se zaštiti konzervansom dozvoljenim u prirodnoj kozmetici (Geogard 221), no ako ne želite, jednostavno napravite polovinu količine i iz posudice je vadite špatulicom kako bi umanjili mogućnost mikrobiološke kontaminacije. Nije je potrebno držati u hladnjaku, emulzija će pratiti promjene temperatura u stanu. Kada je toplo biti će meka, a kako ljeto odmiče sve tvrđa i kompaktnija. U dodiru s kožom uvijek će se otopiti u savršeno mazivu kremicu (koja to nije).

Onako kako kokos najavljuje ljeto jer se iz krutine pretvori u ulje, tako ova pseudoemulzija najavljuje jesen. S hladnijim danima postane čvrsta, a miriše na ljeto. Summer blues.

Uživajte 🙂

 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.