RECEPT: Melem od kamilice i lavande

Za koji dan započinjemo novi ciklus radionica izrade prirodne kozmetike. Prvi modul obuhvaća uvod u prirodnu kozmetiku, ali nekima će otvoriti vrata u novi svijet – dobit će nova znanja i napraviti svoj prvi balzam, melem i lanolinsku kremu. Kada me netko pita što da napravi s maceratom, uvijek odgovorim – napravi melem. Melem je početak i temelj prirodne kozmetike.

Piše: Meri Popović, fitoaromaterapeut

Kad netko kaže – kao melem na ranu – onda je jasno da će uslijedi olakšanje i prestanak tegoba. Melemi su najjednostavniji aromaterapijski pripravci koji i te kako imaju svoje mjesto u njezi kože i usprkos činjenici da tehnološki prirodna kozmetika uopće ne zaostaje za onom komercijalnom, meleme i balzame ništa nije uspjelo učinkovito zamijeniti. Njihova snaga leži upravo u njihovoj jednostavnosti.

Melemi su prva pomoć kod opeklina, iritacija, dermatitisa, nagnječenja, modrica, bolnih zglobova i mišića, tvrde i popucale kože, hemoroida, ali i kod sinusitisa i bronhitisa. Imaju svoje prednosti i svoja ograničenja, no krasi ih činjenica su potpuno prirodni, ne opterećuju kožu, štite je od isušivanja i polako u nju otpuštaju ljekovite tvari. Eterična ulja imaju vrlo male molekule i lako penetriraju kroz kožu, a izvrsno se disperziraju u hladno prešanim biljnim uljima i uljnim maceratima koji pojačavaju njihovo djelovanje. Sve što još melemu treba je malo voska da ih ugusti i antioksidansi da im produže trajnost.

Napraviti melem nije teško. Optimalno izrađeni melemi su krutine na sobnoj temperaturi, a tope se pri dodiru s kožom i tako se vrlo lako nanose. Sam proces izrade je jednostavan. Treba pripremiti vodenu kupelj (bagno-maria), termometar, laboratorijsku čašu i kozmetički lončić.

Ovo je recept za pomalo neobičan melem koji za bazu koristi macerat kamilice. Macerat se spravlja od dobro prosušenih cvjetova kamilice standardnim postupkom. Tijekom maceriranja dobije lijepu intenzivno žutu boju (ovisno u kojem se ulju macerira) i vrlo ugodan miris po kamilici. Nadopuniti ćemo ga eteričnim uljem prave lavande i “podebljati” CO2 ekstraktom kamilice. Melem ćemo koristiti kod nadražene, crvene i upaljene kože, lakših opekotina, svrbeža i tamo gdje je potrebno umiriti i zacijeliti. Pomoći će i kod upalnih procesa na zglobovima i mišićima. Miris lavande i kamilice se ugodno nadopunjuju, pa se sviđa čak i onima koji nisu ljubitelji ove dvije mirisne note. Umjesto macerata kamilice možemo koristiti i macerat stolisnika ili nevena, ali ćemo onda ostati zakinuti za mirisnu komponentu ovog finog melema. Nadoknaditi će je kap, dvije eteričnog ulja njemačke kamilice.

MELEM OD KAMILICE I LAVANDE
Recept:
5-6 g voska
45 g macerata kamilice
1 g CO2 kamilice
12 kapi et. ulja prave lavande
CO2 ružmarin 2 kapi
Vit E tokoferol 1 kap 

POSTUPAK:

U laboratorijsku čašu odvaže se vosak i stavi topiti u vodenu kupelj. Vosak se topi na vrlo visokim temperaturama (oko 80 stupnjeva). Za to vrijeme odvažite macerat kamilice i dodajte mu antioksidanse. Kada se vosak potpuno otopi, dodajte uljnu mješavinu. Hladna ulja će donekle skrutiti već otopljeni vosak, ali ipak spustite temperaturu na otprilike 60 stupnjeva da bi im sačuvali ljekovita svojstva. Kada se vosak otopi u uljima, izvadite iz kupelji, ukapajte eterična ulja, dobro promiješajte i ulijte u kozmetički lončić. Držite otvoreno dok se ne skruti. Nije potrebno dodavati konzervanse, a ovako spravljen melem može trajati i do godinu dana.

 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.