RECEPT: Kako napraviti biljni liker

Treba hrabrosti, znanja, avanturističkog duha i strpljenja za napraviti ovaj fini biljni liker, no rezultat ne ostavlja ravnodušnim ni najprofinjenija nepca. Upustite se u avanturu izrade svoje inačice “Jegera” 

Piše: Meri Popović, fitoaromaterapeut

Dobila sam ovaj recept prije par godina, onako tajno i ispod pulta i u zamjenu za jako puno šarma. Travari vole tajiti svoje recepture. Ima u tome i malo mistike, one koje je oduvijek bilo među onima koji su ljekovitim biljem cijelili tijelo i dušu. Često su te recepture zaista rezultat nečijeg cjeloživotnog učenja i rada, katkad su u njih utkani i napori više generacija i duboko vjerujem da zaslužuju taj val otajstva.

Meni se jako svidjelo što sam popis bilja dobila s latinskim nazvljem, ispisan onim čvorastim, teškim rukopisom i rečeno mi je, ako ne znaš koje su to biljke, onda tom receptu nisi dorastao. Na isti sam ga ja način prosljeđivala dalje, bez puno objašnjavanja. To je i svojevrsni test znanja, trebalo bi to znat čitati onako kako glazbenik zna čitati note, tečno, i da zvoni u glavi. Onda si spreman. Ako nisi uvijek imaš Google. 🙂

Na internetu se može naći puno recepata za domaći “jeger” i slične biljne likere, ima ih čak i puno kompleksnijih od ovog, ali ovaj je doista poseban po mnogočemu.

Napraviti ovaj liker je pravi travarski i pionirski podvig jer se na njemu radi gotovo cijelu godinu i svatko tko se upusti u njega vrijedan je recepture. Biljke se beru od ranog proljeća, pa sve do zime i polako se ulažu u alkoholni medij u kojem razvijaju svoje arome. Ja ga nisam do sada napravila, obično bi stala negdje na pola puta jer bi mi se svidio dotadašnji rezultat, no neke moje drage prijateljice jesu. Rezultat je spektakularan, i zapravo bolji od originala koji mu je eponim.

Kako i kada krenuti?

Svo bilje bere se u označeno vrijeme, ovisno o tome koji se biljni organ koristi. Mjera opet ovisi o tome koji se biljni organ bere, pa je za list mjera puna šaka, za cvijet (ili cvat) 17 komada, a ako se ubire plod, mjera je 7 komada. Ja sam već kod prvog čitanja rekla da mi tu nedostaje jedna, meni vrlo važna, biljka, i da ću je svakako dodati. Sugeriram isto svakom tko se upusti u ovaj posao. Dodajte svoj osobni „touch“.

Sastojci za biljni liker kronološkim redom berbe:

Tussilago farfara, cvijet, ožujak
Primula vulgaris, list, travanj
Primula vulgaris, cvijet, travanj,svibanj
Picea, mladi izdanci (list), travanj,svibanj
Rubus, list, travanj-listopad
Bellis perennis, cvijet, travanj-rujan
Tussilago farfara, list, svibanj, lipanj
Matricaria chamomilla, cvijet, svibanj, lipanj
Fragaria vesca, list, svibanj, lipanj
Juniperus communis, zeleni plod, svibanj, lipanj
Artemisia absinthium, list, svibanj, lipanj
Sambucus nigra, cvijet, svibanj, lipanj
Achillea millefolium, cvijet, svibanj, lipanj
Salvia off, list, svibanj, lipanj
Althea off, cvijet, svibanj, lipanj
Mentha longhifolia, svibanj-kolovoz
Thymus vulgaris, svibanj-rujan
Ruta graveolens, list, svibanj
Acacia, cvijet, svibanj, lipanj
Vaccinium, list, lipanj
Trifolium repens, cvijet, lipanj, srpanj
Foenicum vulgare, zelen (list), lipanj, srpanj
Cuminum cyminum, plod, lipanj, srpanj
Origanum majorana, zelen (list), lipanj, srpanj
Tilia, cvijet, lipanj, srpanj
Centaurium erythraea, zelen (list), lipanj-kolovoz
Plantago major, list, lipanj- kolovoz
Hypericum perforatum, cvijet, lipanj- kolovoz
Juglans, zeleni plodovi, lipanj, srpanj
Equisetum arvense, zelen (list) lipanj – srpanj
Rosmarinus off, zelen (list), lipanj – kolovoz
Potentilla erecta, cvijet, lipanj, srpanj
Melissa, list, lipanj – kolovoz
Castanea, cvijet, srpanj
Arnica montana, cvijet, srpanj, kolovoz
Junniperus communis, zreli plod, listopad, studeni

Treba nam i 5 litara jake domaće rakije i 2-2,5 kg šećera.

Biljke se u alkohol dodaju redom kako se beru, preporuka je da je boca staklena, tamna, dovoljno velike zapremnine (oko 7 l) i da se drži na hladnom i mračnom mjestu. Svaki put kad se doda novi biljni materijal masa se promiješa. Nakon što smo dodali zadnji sastojak, ostavi se mirovati još 2 tjedna i onda ga procijediti kroz filter.

U tom trenutku imamo travaricu, a da bi dobili liker karamelizirati ćemo šećer (oprezno, ne smije zagorjeti) i preliti ga vodom u omjeru 1:1. To je prilično buran postupak koji se odvija na visokoj temperaturi i treba poduzeti sve mjere opreza. Kada se ohladi imati ćemo gusti šećerni sirup koji ćemo umiješati s procijeđenim alkoholom, i voilà, napravili ste svoj vlastiti „Jeger”.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.