PRIRODNI REPELENTI: Kako se zaštititi od krpelja

Neki prirodni proizvodi za zaštitu od insekata su samo repelenti (smanjuju mogućnost ugriza ili uboda), a neki su i insekticidi, kao npr. ulje nima.

Piše: Jasmina Lakota, fitoaromaterapeut


Dolaskom toplijih dana, sve se više vremena provodi na otvorenom pa boravak u prirodi, posebno na livadama i  među niskim raslinjem često može završiti na način da pokupimo neželjenog gosta – krpelja. Krpelji se nalaze u travi, na lišću i granama grmova i niskog raslinja, u šikarama, uglavnom u prizemnom sloju šuma. Najbrojniji su i najaktivniji u proljeće i rano ljeto (travanj, svibanj, lipanj), ali ih se može naći i u ranu jesen. Iako većina tih napasnika nije zaražena, neki od njih ipak prenose opasne  bolesti među kojima su najčešće Lajmska borelioza, krpeljni meningoencefalitis i erlihioza.

Repelenti su sredstva koja odbijajući insekte smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda, a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose.

Prirodna sredstva repelentnog učinka kao aktivne sastavnice sadrže mješavine raznih ETERIČNIH ULJA iz skupine aldehida, estera i alkohola. To su eterična ulja citronele, limunskog eukaliptusa, limunske trave, pačulija, geranij bourbona, lavande, lavandina, paprene mente, himalajskog cedra

Neki prirodni proizvodi za zaštitu od insekata su samo repelenti (smanjuju mogućnost ugriza ili uboda), a neki su i insekticidi, kao npr. ulje nima. Prirodni preparati nanose se češće jer eterična ulja brže hlape, a pripremaju se najčešće u obliku ulja, losiona i tonika,  te se nanose se ili na kožu (uljni proizvodi) ili na odjeću (alkoholne otopine eteričnih ulja). Pri apliciranju na kožu treba izbjegavati osjetljive dijelove kao što su lice i vrat.

Međutim, niti jedan repelent ne pruža stopostotnu zaštitu jer njegovo djelovanje ovisi  o količini nanesenog proizvoda, koncentraciji aktivne tvari, temperaturi zraka, vremenu reaplikacije, itd.

Iako je nanošenje repelentnog sredstva najvažnije, nemojte zaboraviti:
1. Nositi majice dugih rukava i duge hlače, te visoke zatvorene cipele
2. Izbjegavati provlačenje kroz grmlje i visoku travu
3. Po povratku kući istuširati se i dobro pregledati cijelo tijelo uključujući vlasište,osobito područja gdje je koža vlažnija i mekša: vrat, područje iza uha, pazuh, pupak, prepone, područje iza koljena
4. Ako uočite krpelja, treba ga što prije ukloniti s kože ili prepustiti liječniku da on to učini.


O autorici           

Jasmina Lakota je školovani fitoaromaterapeut i članica je naše udruge. U tako dugačkoj riječi zapravo je utkana njena velika ljubav prema prirodi, biljkama i njihovim ekstraktima. Želja joj je kod ljudi pobuditi svijest o snazi i ljepoti prirodnih pripravaka i inspirirati ih da im oni postanu sastavni dio kvalitetnijeg i ljepšeg života.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.