MIRISNI DOM: Kako prirodno neutralizirati duhanski dim

U želji da svoj dom održimo čistim i mirisnim, zapravo radimo suprotno sebi i članovima svoje obitelji.  

Piše: Meri Popović, fitoaromaterapeut


Posljednjih smo godina svjedoci nacionalne kampanje koja je prilično promijenila stav i javno mišljenje prema pušenju, a vjerojatno utjecala i na pušačke navike onih koji još uvijek puše. U isto vrijeme o tenzidima, sintetičkim parfemima i mirisima, sulfatima i nebrojenim tisućama kemikalijama skrivenim u sredstvima za čišćenje, detrdžentima, pa i onim za svakodnevno održavanje higijene i čistoće tijela nitko ne priča, a zapravo smo njima svi izloženi puno više nego duhanskom dimu. 

Jedna opsežna studija koja je rađena u Americi kroz 20 godina učinak korištenja uobičajenih sredstava za čišćenje na pluća uspoređuje s popušenom kutijom cigareta. Upravo su oni koji su češće izloženi sredstvima za čišćenje, dakle majke, domaćice, ljudi koji se bave poslovima održavanja čistoće i sl.  vrlo ugrožena skupina. U želji da svoj dom održimo čistim i mirisnim, zapravo radimo suprotno sebi i članovima svoje obitelji.  

Osobito treba naglasiti štetnost sintetičkih osvježivača za zrak i onih koji uklanjaju mirise. Oni svi mahom sadrže formaldehid, vrlo toksičnu molekulu koja je doista u stanju uništiti mirisnu molekulu i na taj je način ju neutralizirati. Ako tako djeluje na nju, kako djeluje na alveole u našim plućima koje su 1000 puta tanje od lista papira ili na našu sluzokožu, oči? 

Ne treba misliti da su skupi parfemi koje volimo nešto drugačij. Njihova se cijena ne temelji na sastavnicama koje se velikim dijelom sintetičke, i zapravo jeftine, već na procesu kreiranja, cijeni marketinga i naravno „imenu“ kojeg nose. 

Na našim radionicama „Ekološke domaćice“ i „Aromaterapije za dom“ naučit ćemo napraviti ekološka sredstva za održavanje domaćinstva, pranje i čišćenje odjeće, suđa i svih kućanskih površina, te iskoristiti moć eteričnih ulja koja će i tim sredstvima i našem domu dati ugodan, prirodan miris. Eterična ulja osim mirisnih nota imaju i svoju funkcionalnu vrijednost – djeluju kao prirodni pročišćivači zraka i antiseptici, a koristit ćemo i njihov antimikrobni potencijal.

U drugom dijelu radionice bavimo se i aromaterapijom prostora. Danas ćemo se naučiti na vrlo prirodan način riješiti mirisa duhanskog dima.

ANTI TABAC – prirodni neutralizator duhanskog dima

50 kapi eteričnog ulja sibirskog bora

50 kapi eteričnog ulja paprene metvice

50 kapi eteričnog ulja cedra

50 kapi eteričnog ulja usplođa limuna

30 kapi eteričnog ulja ravensare

50 ml 70% alkohol

Ad 100 ml hidrolat po izboru (lavandin, prava lavanda, melisa, verbena, metvica)

Prije upotrebe dobro pomiješati pa raspšiti po stanu, osobito dijelovima stana gdje se puši, po zavjesama i tapeciranom namještaju. Bit će dovoljno nekoliko mililitara pripravka po primjeni.

Ako u stanu imate bebu ili malu djecu prostorije pošpricajte kada oni nisu u njima. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.