AROMATERAPIJA ZA POČETNIKE: Napravite danas svoj prvi melem

Uđite i vi u prekrasan i šaren svijet aromaterapije.  Ako već niste, napravite danas svoj prvi melem.

Piše: Meri Popović, fitoaromaterapeut


Na prvoj radionici Edukacije iz prirodne kozmetike upoznajemo se s osnovama aromaterapije – biljnim i eteričnim uljima i maceratima. Kako jedno može komplementirati drugom i kako osmisliti „pametan“ melem dio je tema o kojima razgovaramo.  Nije to znanje instantno, ali od nekud se početi mora. Uđite i vi u prekrasan i šaren svijet aromaterapije.  Ako već niste, napravite danas svoj prvi melem.

Kraj ljeta je vrijeme kad se filtriraju macerati. Kroz 3-4 tjedna maceracije dio ljekovitog sadržaja biljnih droga prešlo je u ulje kojem smo tako nadodali vrijednost. Pravila kako pravilno filtrirati i otaložiti macerat ima zapravo podosta, no i ne može se jako pogriješiti.

Polako ga ocijedite kroz filter papir, idealno preko noći i pustite da se otaloži jedan dan (obično bude zaostale peludi), zaštitite antioksidansima i odlijte u tamne boce koje ćete dobro zatvoriti.

Takav će macerat zadržati svoja ljekovita svojstva točno godinu dana. Upravo do vremena kad budemo napravili svježi macerat.

Uz ponešto znanja o aromaterapiji i aktivnosti eteričnih ulja,  uljne macerate možemo i dodatno obogatiti. Eterična ulja se dodaju kako bi pripravku podigli funkcionalnost i djelovanje. Ona su djelotvorna u vrlo niskim dozama jer sadrže visoku potenciju biljke, pa se tako i koriste. U tim su dozama i sigurna za upotrebu što je vrlo važno i ako vas netko uvjerava da je u melem stavio „gomilu“ eteričnih ulja vaše je pravo i dužnost da posumnjate u znanje dotičnog.

Vrijedi upamtiti: kad eterična ulja nanosimo na kožu i radimo pripravak koji će korisiti cijela obitelj postoji zlatno pravilo: manje je više. 

Površinske opekotine

Opekotine koje možemo sanirati sami su obično manje traume kože koje nastaju zbog izlaganja toplini, plamenu, vodenoj pari, sunčevim zrakama ili nekoj vrsti trenja. Nisu veće od 8-10 cm i zahvaćaju samo površinski sloj kože. Takve su ozlijede česte u kuhinji, osobito kad se koristi pećnica ili roštilj, ali i u sportovima gdje se barata konopom pa često stradaju dlanovi zbog trenja. Ovaj recept će pomoći i ubrzati regeneraciju kože, djelovati blago antiseptički i umirujuće. Nanosi ga se direktno na ozlijedu nekoliko puta na dan kroz dva-tri dana, odnosno do potpunog zacijeljenja.

Melem kombinira dva klasika u brzoj regeneraciji – macerat nevena i gospine trave, te kombinaciju eteričnih ulja koja djeluju antiseptično i regenerativno. Prirodni nepročišćeni pčelinji vosak osim što ugušćuje sadrži i aktivne tvari poput propolisa, pa pridodaje funkciji melema. Vitamin E je prirodni antioksidans koji će sačuvati ljekovito djelovanje ulja i melem zaštiti od oksidacije.

Vrijeme potrebno za izradu: 10 minuta

THE MELEM (50 g)

22 g macerata nevena

22 g macerata gospine trave

5-6 g pčelinjeg voska

8 kapi et. ulja širokolisne lavande

6 kapi et. ulja čajevca

3 kapi et. ulja geranija

2 kapi vitamina E

Postupak:  

U laboratorijsku čašu odvaže se vosak i stavi topiti u vodenu kupelj. Vosak se topi na vrlo visokim temperaturama (oko 80 stupnjeva).

Za to vrijeme odvažite macerate i dodajte im antioksidanse.

Kada se vosak potpuno otopi, dodajte uljnu mješavinu.

Hladna ulja će donekle skrutiti već otopljeni vosak, ali ipak spustite temperaturu na otprilike 60 stupnjeva da bi im sačuvali ljekovita svojstva.

Kada se vosak otopi u uljima, izvadite iz kupelji, ukapajte eterična ulja, dobro promiješajte i ulijte u kozmetički lončić.

Držite otvoreno dok se ne skruti. Nije potrebno dodavati konzervanse, a ovako spravljen melem može trajati i do godinu dana.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.