Keti u gostima: Radionice izrade svijeća

Tijekom studenog i prosinca u Udruzi EteriCo održavale su se radionice izrade svijeća koje je vodila Katarina Kalčić, mnogim kreativcima znana kao Keti iz nekadašnjeg Lumosa. Obzirom na veliko zanimanje, predviđena je još jedna radionica u novoj godini, 22. siječnja. Zainteresirani se mogu prijaviti na mail ketica782@gmail.com ili putem Facebooka.

Izrađivalo se više vrsta svijeća, a posebno su atraktivne takozvane mozaik svijeće, šupljikave svijeće i muffini. Polaznici radionica kući odlaze punih ruku, te sa svojim chupitosom i svijećom od soje ili pčelinjeg voska.

Ovisno o vrsti voska svijeća će biti tvrđa ili mekša, a koliko se brzo topi, odnosno koliko će dugo goriti ovisi o temperaturi na kojoj se počinje topiti:

sojin vosak 50 °C

bijeli pčelinji vosak 63° C

organski žuti vosak 62 °C

vosak od riže 81 °C

kandelila 70 °C

karnauba 83 °C.

Vosak može biti životinjskog, biljnog i mineralnog porijekla. Danas se za proizvodnju svijeća više koriste jeftiniji stearin i parafin, koji su gotovo potpuno istisnuli korištenje pčelinjeg voska,  ne zbog kvalitete već zbog niže cijene.

Stearin (stearinska kiselina) se dodaje svim vrstama parafina i voskova kako bi bolje vezali boje i mirise. Koristi se i samostalno kod izrade posebnih vrsta svijeća. Topi se na oko 55 stupnjeva.  Parafin za svijeće vrlo se brzo topi i najčešće se koristi za izradu svijeća u čaši, lučice, ukrasne svijeće u kalupu i sl. 

Sojin vosak jedna je od alternativa korištenju parafina kod izrade svijeća. Najveće je čistoće, namijenjen je za korištenje svijeća u unutarnjim prostorima, a topi se na oko 50 stupnjeva.

Ulja i maslaci

Biljna ulja i maslaci omekšat će svijeću i ubrzati topljenje. Neka od njih mogu poslužiti i za bojenje svijeće (urucum za narančasto, na primjer). Prije no što se odlučite na kombiniranje, provjerite tvrdoću voska kako svijeća ne bi bila premekana. Suhe tvari, na primjer prahovi, mogu se tek nakon maceracije koristiti za bojanje svijeće.

Biljke, biljna ulja, određena eterična ulja (ona s azulenima), obojat će svijeću, no zbog njihove skupoće nije ih uobičajeno koristiti u izradi svijeća. 

Mirisi

Koriste se sastojci u kojima nema alkohola i čija je temperatura gorenja viša od 65 °C.  Osim eteričnih ulja, mogu se koristiti i prirodni kozmetički mirisi, ali prije upotrebe morate biti sigurni da je temperatura gorenja (flash point) viša od 65 °C.

Sigurnost prije svega

Nemojte koristiti sastojke koji sadrže alkohol, čak ni ako sadrže vrlo, vrlo malo alkohola.  Ne koristite više od 5 do 10 % mirisa / eteričnih ulja u svijećama. Pripazite kad radite s vrućim voskom kako se ne biste opekli. Zaštitite se. Zaštitite površinu na kojoj radite.

Nemojte u svijeće dodavati sastojke koji nisu namijenjeni izradi svijeća.

Ne ostavljate zapaljenu svijeću u blizini zapaljivih predmeta niti bez nadzora.

Uvijek pročitajte upute koje je uz proizvode za izradu svijeća naveo proizvođač.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.