MODUL 1 – Macerati, biljna ulja i jednostavni emulzijski sustavi

Radionica se sastoji od uvodnog teorijskog dijela u kojem ćemo razjasniti najosnovnije pojmove kojima se treba baratati da bi se pristupilo praktičnoj izradi pripravaka. Odgovoriti ćemo na najčešća pitanja onih koji imaju interes za aromaterapiju, a o njoj znaju ponešto ili ništa.

– Što je prirodna kozmetika?
– Faktori koji utječu na starenje kože
– Razlika između biljnih i eteričnih ulja i njihovo djelovanje na organizam
– Biljna ulja i macerati, podjela prema funkcionalnosti
– Što su eterična ulja, kako se dobivaju i njihova primjena u kozmetici
– Druge biljne iscrpine koje se koriste u prirodnoj kozmetici
– Voskovi i emulgatori
– Konzervansi
– Minimalni tehnički i higijenski uvjeti

Teorijski je dio na našim radionicama uvijek interaktivan i nije predavanje u užem smislu nego je razgovor i komunikacija.

Praktični dio
U praktičnom dijelu polaznik će izabrati jednu od receptura iz skripte i samostalno izraditi svoj prvi balzam (melem od nevena, bakin melem za dišne puteve, melem za bolne zglobove ili balzam protiv hemeroida). Skripta sadrži sve recepture pa polaznici mogu druge meleme napraviti samostalno kod kuće.
U drugom dijelu spravit ćemo fini balzam za usne u sticku, gdje ćemo kombinirati vosak i lanolin da bi dobili drugu teksturu i uvidjeli mogućnosti kombinacije jednostavnih emulgatora s pseudoemulgatorima.
Kreme na bazi lanolina su najjednostavniji emulzijski sustavi (spajaju vodenu i masnu fazu) i prilično su jednostavni za izradu, pogodni za početnike u prirodnoj kozmetici. Nazivaju se još i hladne kreme jer za njihovu izradu nije potrebno zagrijavati sastojke. Polaznici će ovisno o svom afinitetu samostalno izraditi lanolinsku kremu po recepturi iz skripte (anti age krema od smilja, anti age krema ruža, smirujuća lanolinska krema s kamilicom za nadraženu kožu).
Polaznici će dobiti skriptu s teoretskim dijelom i svim recepturama i kući odlaze s pripravcima koje su sami izradili – melemom, balzamom za usne i lanolinskom kremom.

  • Trajanje radionice: 4 sata
  • Cijena radionice: 250 kn
  • Cijena radionice za članove udruge: 200 kn (odobren popust od 20%)
Prijavi se!