NAUČI NAPRAVITI: Eko deterdženti i sredstva za čišćenje

Prva od dvije radionice u kojoj ćemo naučiti napraviti sve što je potrebno jednoj modernoj i ekološki osviještenoj domaćici 🙂  KULTURA, ZNANJE, ODGOVORNOST su niti vodilje ovih radionica. Cilj ove radionice je da pri održavanju čistoće u domu zaštitimo svoje zdravlje kao i zdravlje naših ukućana i da budemo odgovorni prema prirodi. Cilj je naravno i imati zdravo i čisto životno okruženje.

Znate li da su neka istraživanja pokazala da prerevna domaćića upotrebom raznih sredstava za čišćenje toliko onečisti zrak u domu da su neki industrijski pogoni koji koriste teške kemikalije manje toksični? Jeste li ikad pročitali uputstvo za rukovanje sredstvom za čišćenje koje koristite svaki dan? Ili mahnete rukom, kao znam da je otrovno, ali što sad?

Imamo riješenje.  Kroz predavanje ćemo upoznati  prirodna sredstva koja izvrsno odrađuju posao pranja, čišćenja i pri tom su potpuno neškodljiva.  Neke od njih već koristimo, no najčešće niti ne znamo mehanizme njihovog djelovanja i kako ih se pravilno dozirati i primijeniti. S nekima će se većina susresti prvi put. No ne brinite, dostupna su, lako dobavljiva i što je najvažnije, prilično jeftina.

Prisjetiti ćemo se i prirodnijih i manje škodljivih tenzida na bazi kojih radimo prirodne šampone za kosu, ali ćemo im dati i zgodnu biljnu alternativu. Naravno, iskoristiti ćemo i znanje koje smo stekli u radionicama Male i kreativne škole sapuna.

Želimo napraviti netoksična i učinkovita sredstva za održavanje higijene našeg doma, ali ne i mijenjati naše navike. Koristiti ćemo ih na uobičajen način, kako smo navikli jer će biti u istom ili sličnom obliku s tom prednosti da ih koristimo bezbrižno.

Polaznici dobiju skriptu koja je pravo malo blago i sadrži pedesetak različitih recepata za sredstva održavanje čistoće doma, suđa i rublja, ali i neke praktične savjete za vrtlare i one koji vole biljke.

U ovoj radionici fokusiramo se na dva važna dijela svakog doma: kuhinju i kupaonu, a na radionici izrađujemo:

  • tekući deterdžent za suđe
  • deterdžent za strojno pranje suđa
  • nježni abrazivni deterdžent za inox, keramičke kuhinjske ploče i sl.
  • sredstvo za uklanjanje kamenca ili sredstvo za čišćenje staklenih površina
  • deterdžent za strojno pranje rublja bez sapuna
  • tekući deterdžent za strojno ili ručno pranje rublja (šareno ili bijelo)

Sva sredstva koja su izradili polaznici nose sa sobom i već slijedeći dan kreću u akciju čišćenja.  Cure koje su već završile ovu radionicu kažu da je to poseban gušt 🙂

  • Trajanje radionice: 2 sata (plus video materijal s predavanjem koji polaznici dobiju ranije na pregled)
  • Cijena radionice: 525 kn (69 €)
  • Cijena radionice za članove udruge:  420 kn  (55€) – odobren popust od 20%
  • Radionicu osmislila i vodi: Meri Popović, aromaterapeut
Prijavi se!