MODUL 8 – Koža

U koži je skriveno sve ono što mi esencijalno jesmo, a opet držimo da smo upravo ono što se prvo vidi. Slično plućima koža je i naša prva crta obrane, naš štit, naša fasada. Sva tkiva su prekrivena kožom i to jest njena prava funkcija – da štiti ono što je najvažnije za opstanak, naše vitalne organe. Iako je površno često doživljavamo upravo kroz estetsku prizmu, funkcija kože jako nadilazi estetiku – ona služi regulaciji temperature, disanju, pohrani i izmjeni tvari, ona je granica koja određuje što može, a što ne može ući u tijelo. Štiti nas od ultravioletnog zračenja, ionizirajućeg zračenja, od udaraca. Ima poseban kiseli pH omotač koji nas štiti od patogenih mikroba, a u isto vrijeme je dom za milijarde dobrih bakterija koje na nama žive.

Naš najveći organ dobro podnosi napade, no u isto je vrijeme i vrlo izložen i osjetljiv. Bakterije, virusi, gljive, onečišćenja, zračenja, sve je to u stanju jako poremetiti homeostazu. A kad okrene priču protiv nas uz kožu je vezan cijeli niz autoimunih bolesti, od atopijskog dermatitisa koji je u današnje vrijeme češći nego ikad prije, do psorijaze ili lupusa.

Ne manje važno koža se usko veže uz ljepotu. Ne samo izvanjsku, za kožu se drži i da je ogledalo duše. Često će pomoći i njega izvana, no najčešće je ipak potreban integrativan pristup. Na kožu se djeluje i prehranom, i stanjem svijesti i djelovanjem na njene paralelne organe.

Naučiti ćemo kako.   Neke od tema koje ćemo pokriti u ovom modulu su:

  • bakterijske infekcije kože, gljivične infekcije kože, virusne infekcije kože, onihomikoza, atopijski dermatitis, akne, rozacea, psorijaza, seboroični dermatitis
Prijavi se!

MODUL 9 – IMUNITET I DIŠNI SUSTAV