MODUL 7 – Živčani sustav i osjetila

Znate za onu „Sve ide iz glave“?

Tko je taj šef koji najviše voli živjeti na čistom šećeru, autokrat, dobro skriven i zaštićen, suveren, koji sa ostalim organima komunicira putem posrednika? Sve to nalik nekom sumanutom diktatoru prema kojem je sjevernokorejski predsjednik vrlo napredan demokrat.  A kad ono… Mozak!

Sjedište intelekta, a možda i osjećaja. Najsloženiji organ u tijelu, čije veze unutar strukture predstavljaju čitav jedan zaseban svemir. No, on je samo vrhovni organ nad mnoštvom podsustava koji su mu podređeni. Kako on može biti hirovit i kvariti se, tako se i podsustavi mogu kvariti i raditi probleme njemu. Kao posljedica somatskih problema mogu nastati duševni problemi, nešto neopipljivo i vrlo teško za liječenje. Sa druge strane, izreka da „sve ide iz glave“ odražava se na mnoštvo drugih sustava: dermatološkom, probavnom, lokomotornom ….pa ćemo se kroz te module često vraćati na ovaj. Ovo je mjesto gdje se fitoaromaterapeuti uče „holističkom pristupu“ – promatraju osobu kao cjelinu, a ne kao kompleks autonomnih sustava. Klasična medicina to naziva „integrativnim“ procesom.

Upravo ovime ćemo se baviti u ovom modulu. Priroda nam je dala biljke koje mogu pomoći kod raznih živčanih problema, ublažiti ih i vratiti u normalnu homeostazu. Mnoge od tih biljaka koriste i klasični farmaceuti za proizvodnju vlastitih brendiranih lijekova. Supstance su predmet istraživanja i nadograđivanja, te razvoja što boljih ekstrakcijskih postupaka. Obraditi ćemo neka od oboljenja gdje aromaterapija može biti od velike pomoći, a spomenut ćemo i neke tradicionalne biljne lijekove za razna neurološka stanja. Posebno ćemo obraditi potrebu prevencije i čuvanja živčanog sustava, te omogućavanja njegovog nesmetanog rada – što je dulje moguće.

Neke od tema koje ćemo na ovom modulu obraditi su

  • adaptogeni, anksioznost, nesanica, depresija, Herpes labialis, Herpes zoster, konjunktivitis, otitis, migrena
Prijavi se!

MODUL 8 – KOŽA