MODUL 2 – Probavni sustav 1. dio

Ovom velikim i važnom sustavu dodijeli smo dva modula. Cijela vojska biljnih droga i eteričnih ulja može biti od velike koristi u tretmanu probavnih organa i kroz njih ćemo proći vrlo sistematično.

Biokemijski gledano, naš život ovisi o vrlo labilnom kemijskom procesu oksidacije i izgaranja hranjivih tvari. Hrana nam je neophodna i bez hrane na našem planetu nema života.

Naš je probavni sustav u isto vrijeme jednostavan i vrlo sofisticiran. Svaki naš zalogaj biva razgrađen do najniže molekulske razine kroz cijeli niz kemijskih i fizikalnih akcija uz sudjelovanje kompleksnih enzima kako bi se hrana koju smo pojeli pretvorila u gorivo, u energiju.

Probava zapravo počinje već u ustima, pa ćemo i mi kroz sustav proći onako kako to čini svaki naš zalogaj. U ovom  modulu obraditi ćemo i neka stanja i bolesti koje ne biste nužno svrstali u probavu, no iz čisto fizioloških razloga smo ih smjestili upravo u ovaj modul. Naučiti ćemo kako učinkovito i nježno eteričnim uljima i biljnim drogama možemo djelovati na:

  • afte, pulpitis, gingivitis, parodontoza, GERB, gastritis, funkcionalnu dispepsiju,  kako uspješno regenerirati jetru ,što su  koleretici, a što kolelitijaza

Na ovom ćemo modulu učiti o veličanstvenoj složenosti ovog sustava, ali i načinima kako ga njegovati i održavati zdravim. Ovdje je fitoterapija vrlo učinkovita. Veliki je broj biljaka u tradicionalnoj upotrebi,  no tu i aromaterapija ima svoje učinkovite predstavnike. Ovdje ćemo se naučiti i oprezu i učinkovitosti pravilne doze. Naučiti bitne razlike između poticanja na rad i protektivnog djelovanja.

 

MODUL 3. – PROBAVA 2. DIO

 

Prijavi se!