MODUL 5 – Koštano-mišićni sustav & kardiovaskularni sustav

Onako kako nam je zadano da dišemo, zadano nam je i da se krećemo.  Puno je bolesti modernog čovjeka vezano upravo uz pomanjkanje kretanja, no lokomotorni sustav je i te kako izložen zakonitostima fizikalnih pojava – trenju, gravitaciji, tromosti, pa je rizik za razvoj bolesti zapravo vrlo visok i to već od najranije dobi.

U ovom modulu naučit ćemo kako se ponaša lokomotorni stroj čovjeka, koje su prijelomne točke, gdje se problemi najčešće nalaze i kako ih prirodno riješiti ili držati pod kontrolom. Naučit ćemo da je katkad najučinkovitija multidisciplinarna akcija, spoj onog što nam priroda nudi,  fizikalne medicine, a po potrebi i farmaceutskih pripravaka da bi postigli što bolji efekt.

U modulu će nam se ispreplitati i imunologija, gdje je suradnja klasične i prirodne medicine još potrebnija. Obraditi ćemo neke tehnike prevencije i očuvanja lokomotornog aparata da bi nam što dulje bio od koristi. Uz znanstvenu fitoaromaterapiju spomenut ćemo i tradicionalne tehnike samopomoći.


Osnova života je krv –  tekućina koja kola u tijelu, bogata neophodnim elementima i spojevima koji brinu o zdravlju svake pojedine stanice. Tu tekućinu pumpa glavni „motor“ tijela – srce. Vrlo duga mreža „cijevi“ koja ide iz srca i u srce, te se spaja sa mnogim drugim sustavima predstavlja krvne žile. Na taj razgranati sustav naslanja se isto toliko kompliciran i složen sustav limfnog toka. Sve to nas održava u životu, održava nam stabilnu temperaturu, regulira rad sustava za popravljanje štete i imunitet.

Naoko savršena mreža nije bez mana. Ovaj je sustav vrlo podložan nepravilnostima i bolestima. Srce može “preskakati”, krvne žile mogu bili lomljive ili obložene plakovima, tlak može biti previsok ili prenizak. Taj niz svima znanih učestalih poremećaja samo su prethodnica  ozbiljnijih bolesti ili sindroma.

U ovom modulu upoznat ćemo se sa vrlo kompleksnim kardiovaskularnim sustavom, nekim učestalim oboljenjima i fitoaromaterapijskim pristupima i protokolima kojima ih možemo ublažiti. Upoznat ćemo se sa potencijalom snage Prirode u pogledu prevencije da do bolesti ne dođe, posebno kod osoba koje imaju nasljednu predispoziciju krvožilnih oboljenja.  Ponešto ćemo se nasloniti i na tradicionalno travarstvo i fitoterapiju.

Obrađujemo kako fitoaromaterapeutski pristupiti kod

  • osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, gihta, osteoporoze, venske i limfne insuficijencije, hemoroida, hipertenzije

Prijavi se!

MODUL 6 – PRAKTIKUM 1. dio