Ljekoviti uljni macerati – on-line radionica

Izrada macerata je često prvi korak prema prirodnoj kozmetici i ljekovitim pripravcima.

Nezaobilazna je to radionica za sve koji razmišljaju napraviti svoj prvi macerat ili se konačno usuditi napraviti još neki, za one koji bi rado krenuli s izradom vlastitih kozmetičkih pripravaka ili pak one koji već izrađuju macerate pa su se suočili s pitanjem što dalje s njima.

Ovu radionicu tradicionalno održavamo u travnju svake godine, evo već petu godinu. Ove smo godine odlučili da bude u on-line formi. Tako će dobiti priliku na virtualnoj radionici sudjelovati i oni koji nisu iz Rijeke i okolice, i iako će praktični dio izostati u klasičnom smislu, vrlo ćemo temeljito proći kroz formulacije koje su prilagođene upravo početnicima i onima koji „pojma nemaju“, no bit će zanimljive i za one koji su se već upustili u izradu kozmetičkih pripravaka jer donosimo i neke skroz nove ideje.

Iako je napraviti macerat naoko lako, napraviti dobar macerat je zapravo pravi mali podvig. Često i kad uspije, zapravo ne znamo što bismo s njim. Nismo baš sigurni ni je li „to“ stvarno „to“. 

Ova radionica rješava sve nedoumice oko maceriranja – staviti na sunce ili ne, koristiti svježe ili suho bilje, koji dio biljke koristiti, koliko dugo macerirati, u kojem omjeru, u koje i kakvo ulje, kako znamo da je macerat uspio, kako se macerati koriste i čuvaju, imaju li rok trajanja i valjanosti i što s njima možemo napraviti.

Upoznat ćemo se temeljito s desetak biljaka i njihovih macerata, ali otvorit ćemo vam i neke nepoznate i pomalo egzotične biljke koje se mogu macerirati. Predstavit ćemo ukupno 27 macerata, no dati vam ideje i za još poneki.

KAKO IZGLEDA ON-LINE RADIONICA?

Prvi je korak prijava. To se može učiniti preko naše web stranice ili direktno na mail ili msng udruge. Nakon prijave, polaznik će dobiti link s video predavanjem. Video će biti dostupan 10 dana od kad polaznik dobije aktivni link. U to vam vrijeme sugeriramo da video pogledate jer nakon toga to više neće biti moguće.

Predavanje se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu učimo kako pravilno napraviti macerat – ekstrakciju u ulju, na što treba paziti, kako pravilno izabrati biljni materijal, kako pospješiti maceraciju, koja ulja koristiti za maceraciju, na koji način sačuvati macerat od oksidacije, kako ga pravilno čuvati i koliko dugo ga je sigurno upotrebljavati. Ukratko, odgovaramo na sva pitanja koja smo ikad čuli u ovih pet godina, a tiču se maceriranja.

U drugom dijelu prolazimo kroz dvadesetak macerata, kroz njihove posebnosti, funkciju i primjenu. Neki od njih su klasici, koje su radile i naše bake, no bit će i vrlo ugodnih iznenađenja čak i za one koji macerate već dugo rade.

U trećem dijelu koji smo nazvali „Formularij“ proći ćemo kroz formulacije za pripravke od macerata. Kroz pet godina skupilo se dosta formulacija jer smo svake godine pokušali polaznike naučiti nešto novo. Edukacija je smisao i cilj naše Udruge, pa je to sad već i prava mala kozmetička „kuharica“ s petnaestak recepata. To je velik potencijal za nekog maštovitog i željnog znanja.

Naučit ćemo kako izraditi: 

 • ljekoviti melem, 
 • balzam za usne, 
 • maslac za sunčanje, 
 • pjenušavi maslac za njegu tijela i 
 • Galenovu (hladnu) kremu 

Krećemo s baznim formulama za sve navedene pripravke koje onda širimo prema funkciji i namjeni pripravka kojeg radimo. Sve formulacije su zapravo jednostavne i prilagođene početnicima. Uljni macerati su prave zvijezde svih pripravaka. Za kompleksnije će pripravke trebati i poneko eterično ulje ili hidrolat, no zapravo ako imate i samo macerate, dobit ćete ideju koliko je to zapravo bogatstvo i koliko se toga s njima može uz malo znanja, mašte i truda.

Uz video polaznici će dobiti i prezentaciju i skriptu (Formularij).

Radionicu osmislila i vodi: Meri Popović, fitoaromaterapeutkinja

Informacije i prijave: eterico.udruga@gmail.com


 • Trajanje video predavanja: oko 2 h
 • Cijena radionice: 24
 • Cijena radionice za članove udruge:  19€ (odobren popust od 20%)
 • Potrebno predznanje: NE
 • Praktični dio radionice: DA (u sklopu videa biti će detaljno objašnjen proces izrade pripravaka)
 • Materijali: video, skripta (Formularij), prezentacija
Prijavi se!