PRAKTIČNA AROMATERAPIJA: Bol u mišićima

Ako ne znate što je muskulfiber, onda nemate vrt, niste spremili drva za zimu ili niste počeli vježbati. Vrijeme je za sve to. Donosimo praktične savjete i tri jednostavna aromaterapijska recepta s kojima ćete nakon napornog treninga ili rada brzo opustiti mišiće, umanjiti bol i potaknuti cirkulaciju.

Piše: Goran Smirčić, fitoaromaterapeut i nutricionist

Prije desetak godina sam na jednom kongresu čuo kako bi 21. stoljeće trebalo biti “stoljeće bez boli”. Predavač je najvjerojatnije aludirao na naprednu farmaindistriju analgetika, kojoj stvarno moramo priznati golem napredak jer lepeza analgetika raste iz dana u dan i to, u stvari, nije uopće loše. U današnje doba nije potrebno podnositi bol. Ipak, treba se sjetiti da pomoćnika protiv boli imamo i u prirodi – u eteričnim uljima i biljkama.

Danas ćemo se poslužiti jednostavnim i prirodnim „painkillerima“, uljnim pripravcima koje možemo sami brzo spraviti i upotrijebiti za bolove u mišićima nakon sportskih ili nekih drugih napora. “Keep it simple”, to je moj životni moto i stvarno, neke probleme se da riješiti brzo, učinkovito i vrlo jednostavno.

Zašto nastaje upala mišića?

Pravi uzrok boli u mišićima nakon napora je složen. Sastoji se od mikroruptura (mikro ozljeda) tkiva, te posljedičnih mikro upala, nakupljanja mliječne kiseline i ostalih metaboličkih ostataka zbog pojačanog izgaranja u stanicama. Sve to uzrokuje osjećaj boli i peckanja u mišićima, osjećaj nelagode u mirovanju ili kretanju, a ponekad i paralize bolnog djela tijela.

Što možemo učiniti? Posegnuti ćemo za eteričnim uljima u vrlo jednostavnoj formi – poslužit ćemo se američkim modelom, biljno ulje mjerimo na žlicu, a eterično na kap.

Upozorenje: Izbjegavajte ulja na koja ste alergični, jer je kap, koliko god bila mala, koncentracija veće količine bilja. Također, pripazite na iritaciju kože koja se može pojaviti kod lokalnog mazanja.

Recept: UD’RI GA CIRKULACIJOM

Pojačavanjem cirkulacije na bolnom mjestu smanjujemo upalu i potičemo izmjenu tvari i posljedično smanjenje boli.

U  veliku jušnu žlicu baznog ulja od makadamije ukapajte

– 3 kapi eukaliptusa globulusa

– 5 kapi ružmarina kemotip cineol

– 1 kap zimzelena

– 1 kap limunskog eukaliptusa ili klinčića

Jednostavno promješajte prstom i nanesite na bolno mjesto više puta na dan.

Recept: UD’RI GA OPUŠTANJEM

Bolno mjesto je često zgrčeno, što smanjuje cirkulaciju i može izazvati dodatna oštećenja tkiva. Opuštanjem muskulature poboljšavamo cirkulaciju i ubrzavamo zacjeljivanje oštećenja, što smanjuje osjećaj boli

U  veliku jušnu žlicu baznog ulja od makadamije ukapajte:

– 5 kapi petitgraina gorke ili slatke naranče

– 5 kapi prave lavande

– 3 kapi smilja

– 1 kap bosiljka

Jednostavno promiješajte prstom i nanesite na bolno mjesto više puta na dan.

.

Recept: UD’RI GA ANALGETIKOM

Kemijskim tvarima koje se nalaze u pojedinim uljima možemo izazvati smanjenje osjećaja boli. Iako se čini da je ovo simptomatski pristup, ulja lavande, zimzelena i metvice pomažu i u sanaciji, tako da je ovo jedan od mojih češćih izbora.

U  veliku jušnu žlicu baznog ulja od makadamije ukapajte:

– 8 kapi prave lavande

– 2 kapi ružmarina kemotip kamfor

– 1 kapi zimzelena

– 3 kapi metvice

Jednostavno promiješajte prstom i nanesite na bolno mjesto više puta na dan.

Pripravci se mogu napraviti i u drugim formama – u obliku gela ili emulzije. U tom slučaju receptura je nešto kompleksnija i podrazumijeva nešto veće znanje i spretnost. Započeli smo s novim ciklusom edukacije iz prirodne kozmetike, a uskoro ćemo krenuti i s edukacijom medicinske fitoaromaterapije za profesionalce u masaži i fizioterapiji. U sklopu te edukacije napraviti ćemo i malu radionicu izrade pripravaka ovog tipa.

Naravno, osim lokalnog djelovanja kojim djelujemo na mehaničke mikro povrede i pokušavamo umanjiti zamor tkiva, moramo poduzeti još neke korake kako bi tijelu dali mogućnost da što prije popravi nastalu štetu.

Prva od njih je ODMOR: ako dodatno traumatizirate tkivo, ono će se usporeno obnavljati i prouzročiti dodatnu štetu. Zato u sportu postoji nešto što se zove”dan odmora”. Dakle, odmorite svoje bolne mišiće.

Prilagodite PREHRANU: da bi se oštećenje saniralo, tijelo mora napraviti „gradivo za sanaciju“. Može ga napraviti iz hrane ili će upotrijebiti vlastite zalihe iz organizma. Kako bismo spriječili da koristi zdravo tkivo, potrebno je uzimati kvalitetne aminokiseline putem mesa, jaja, mlijeka i proteinskih biljaka (soja, aloa, quinoa, amaranth). Uz njih treba uzimati i veće količine voća i povrća zbog antioksidativnog djelovanja, neophodno potrebnog pri popravku tkiva.

Treći važan savjet je HIDRATIZACIJA – pijte tekućinu jer ona čisti organizam i čini ga elastičnijim. Dodatne količine vode ili čaja djeluju blagotvorno na popravke oštećenja i otplavljivanje loših metaboličkih ostataka.

Redovitim vježbanjem i istezanjem mišića nakon vježbanja održavamo pokretljivost i snagu mišića, i time izbjegavamo „muskulfiber“. Uostalom, sada, kada si znamo pomoći ispriku za ne vježbanje više nemamo.

Stupimo bezbolno u to “stoljeće bez boli” uz pomoć aromaterapije.

Dva neprijatelja ljudske sreće su bol i dosada. Arthur Schopenhauer

 

 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.