EDUKACIJA: Najava radionica za studeni 2017.

U studenom opet radimo sapune – na red je došla kreativna (napredna) radionica sapuna, imamo radionicu čistilica i umivalica za lice za napredne u izradi prirodne kozmetike, spajamo tradiciju i modernu znanost i radimo Tigrovu mast, a na kraju mjeseca učimo kako se nositi s boli uz pomoć aromaterapije i naprednih tehnika za samopomoć


NAJAVA KREATIVNE RADIONICE SAPUNA (Modul 2/2)

Naši novi polaznici Edukacije iz prirodne kozmetike produbit će stečeno znanje u Maloj školici sapuna. U kreativnoj radionici učimo više o sastavu ulja i utjecaju masnih kiselina na sapun, učimo manipulirati „tragom“, a usvojit ćemo i desetak tehnika dizajniranja sapuna. Naučit ćemo koristiti mineralne pigmente i prirodne boje, govoriti ćemo o punilima, eteričnim uljima i njihovoj funkciji u sapunu, te naučiti osnove koje su nam potrebne za uspješno slaganje mirisnih nota i dizajna gotovih sapuna.  Polaznici će samostalno napraviti oko 1.2 kg sapuna.

Za ovu radionicu potrebno je imati nešto iskustva i znanja u izradi sapuna, odnosno završeni prvi dio ove radionice, stoga radionica nije namijenjena potpunim početnicima u izradi sapuna. Zbog ograničenog broja mjesta potrebno se prijaviti i na vrijeme rezervirati svoje mjesto na radionici.

Termini Kreativne radionice sapuna su:

Nedjelja, 19. studenog od 10 do 16 h i

Subota, 25. studenog od 10 do 16 h

Više detalja i cijenu radionice možete naći ovdje.

NAJAVA RADIONICE: UMIVALICE I ČISTILICE ZA LICE

Još jedna radionica koju organiziramo za one koji su završili našu Edukaciju iz prirodne kozmetike. Ove radionice su njima nadogradnja stečenog znanja, koje i širimo i produbljujemo i oni imaju prednost na upis i rezervaciju mjesta. Sva preostala slobodna mjesta bit će ustupljena onima koji su se prijavili najbrže.

Čišćenje kože lica se često zanemaruje, preskače i smatra nevažnim, no nerijetko se desi i upravo suprotno – za čišćenje se koristi previše agresivnih sredstava i deterdženata ili se koža lica čisti prečesto i pretemeljito. Sreća je naravno, kao i uvijek, točno negdje u sredini.

Govorimo o tipovima i problematici kože i učimo kako napraviti prirodne pripravke koji će pridonijeti njenom zdravlju i dobrom izgledu. Osobiti naglasak napravit ćemo na njegu problematičnih koža, onih sklonim aknama i prekomjernom lučenju sebuma, te onih koje su izrazito suhe.

Naučit ćemo kako napraviti nježan, ali učinkovit prirodni gel za umivanje za masnu i problematičnu kožu, hranjivu anti-age emulziju za čišćenje i normalizaciju suhe kože lica i nježnu micelarnu vodicu. Ovdje nedostaju samo tonici, ali njih smo već obradili u sklopu edukacije, pa ćemo se samo kratko osvrnuti na to kako ih uklopiti u svakodnevnu njegu kože.

Radionicu vodi Meri Popović.

Datum održavanja radionice je petak, 17. studenog od 18 do 21 h

Polaznici će dobiti materijale s predavanja i recepte za pripravke koje ćemo izrađivati.

Cijena radionice: 80 kn (članovima Udruge odobrava se popust od 20%, pa je cijena radionice za članove 65 kn)

NAJAVA RADIONICE: IZRADA TIGROVE MASTI

Boris s ovom radionicom nastavlja ciklus „Djela starih majstora u novom ruhu: Alkemija-tradicija-budućnost“. Mi smo to kolokvijalno nazvale „Radionice prof. Baltazara“. Zamislili smo to kao spoj drevnih mudrosti, tradicije i moderne znanosti. Boris je pomalo i sam renesansni čovjek, naš osobni uomo universale – i umjetnik, i sveznalica i ludi znanstvenik i pionir u traženju vječito novog i neotkrivenog. Više nemamo tendenciju sve pretvoriti u zlato, ali možda više nego ikad traga se za eliksirom mladosti i zdravlja. Prva u ciklusu tih radionica je bila izrada Karmelićanske vodice.

Tigrova mast je u stvari aromaterapija na kineski način. Recept je krajem 18. stoljeća osmislio kineski tradicionalni travar Aw Chu Kin, i prvotna mu je svrha bila analgetska – da smanji i ukloni bol. Za pretpostaviti je da se originalna receptura nešto izmijenila do danas, no u osnovi to su visoko koncentrirani biljni ekstrakti koji, slično vodici dragih nam Karmelićanki, imaju nakanu pomoći kod mnogih stanja – riješiti upalu, bol, migrenu, zacijeliti manje ozlijede, olakšati disanje. I te su recepture bile otajne, empirijski su se usavršavale, i mada mnogi misle da ta mast sadrži dijelom i pravu tigrovu mast, zapravo je ime dobila po sinu Aw Chu Kina kojeg je on nazvao Aw Boon Haw, 胡文虎, Nježni Tigar.

Naša će inačica sadržavati sve ono što je se i stari Aw dosjetio staviti u svoj pripravak, no mi ćemo je i dodatno „dotjerati“, dati joj naš osobni pečat. Nismo mi pametniji niti bolji od mudrih Kineza, no uvid u današnju znanost i kemizam eteričnih ulja, možda nam daje pravo da napravimo one neke male, fine preinake, fine tuning, pa je prilagodimo i našem podneblju i ovim novim vremenima.

Radionicu vodi Boris Oštarić.

Radionica će se održati u petak, 10. studenog od 18 do 21 h

Polaznici će dobiti materijale i recepte s predavanja.

Cijena radionice je 50 kn. Članovima Udruge odobravamo popust od 20% (cijena za članove je 40 kn).

NAJAVA RADIONICE: BOLNI MIŠIĆI I ZGLOBOVI – AROMATERAPIJA I TEHNIKE SAMOPOMOĆI

Studeni već i etimološki tjera studen i bol u kosti. Bol je možda posljednja fronta modernog čovjeka – od nečeg se umrijeti mora, no bol i patnju bi trebalo svesti na najmanju moguću mjeru. Velik dio farmaceutske industrije s pravom je okrenut upravo tom cilju. Bol se smatra petim vitalnim znakom (uz puls, tlak, disanje i temperaturu) i u stvari je najčešći uzrok posjete liječniku. Bol je i vrlo osobna stvar, teško je precizno  izmjeriti kvalitetu i intenzitet boli, slično kako je teško izmjeriti emociju i afekt koji bol izaziva. Naši receptori za bol su različito raspoređeni, pa recimo jetra ne boli nikada, ali i mali udarac po nosu tjera suze na oči. A ono kad „boli duša“ ne treba niti posebno objašnjavati, tu bol svi poznajemo, ali nitko ne zna kako bole druge duše, tu imamo samo vlastito iskustvo.

Aromaterapija je vrlo učinkovita u tretmanu otklanjanja boli, veliki broj biljnih ekstrakata i eteričnih ulja imaju analgetski, spazmolitički i opuštajući učinak, čak i djeluju vrlo brzo. Goran je osim u aromaterapiji vješt i u tehnikama opuštanja, masaže i refleksologije, pa će nas naučiti kako si konkretno možemo pomoći kod bolova mišićnog i skeletnog sustava, artroza i artritisa. Na radionici ćemo napraviti i pripravak u istu svrhu.

Radionicu vodi Goran Smirčić.

Polaznici radionice dobiti će materijale i recepte s radionice.

Radionica će se održati u ponedjeljak, 27. studenog od 18.30 do 20 h

Cijena radionice je 50 kn. Članovima Udruge odobravamo popust od 20% (cijena za članove je 40 kn).

Prijava za sve radionice je obavezna zbog ograničenog broja mjesta. Većina radionica se popuni vrlo brzo, pa je mudro brzo i reagirati. Prijaviti se možete putem maila, telefona, naše facebook stranice ili ovdje.

Prijavi se!
Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.