PROLJETNO BUĐENJE… Što je detoksikacija?

Velikim proljetnim čišćenjem tijela (detoksikacija) riješit ćemo se otpadnih tvari, ojačati imunitet i obnoviti energiju.

Piše: Jasmina Lakota, fitoaromaterapeut


Priroda se budi, a s njom i naš organizam, umoran, pospan, usporen nakon više mjeseci hibernacije. Pojavljuju se glavobolje, vrtoglavice, manjak energije i pad imuniteta. Sve su to znakovi zasićenja toksinima u organizmu koje smo nakupili tijekom zime. K tome dodajmo još stres, prebrzi ritam života, manjak vježbanja i eto odlične formule za sabotažu našeg tijela. Ono će se, naravno, pobuniti. Bit će umorno, pospano, bezvoljno; onda će nam se činiti da smo nekako naduti, pa loša probava, pa problemi s kožom…

Što učiniti? Veliko proljetno čišćenje tijela (detoksikacija) kojim ćemo se riješiti otpadnih tvari, ojačati imunitet i obnoviti energiju.

Detoksikacija je čišćenje organizma od otrova, metala, viška nakupljene tekućine, a uključuje čišćenje crijeva, bubrega i jetre, a posredno djeluje na cijelo tijelo. To je odličan način da smršavite, pročistitte kožu (čišćenjem jetre čisti se i koža), izbjegnete nakupljanje masnoća, podignete razinu energije itd.

Detoksikaciju bi trebalo napraviti dva puta godišnje: u rano proljeće i jesen, a astmatičari, alergičari i osobe s raznim kožnim problemima i tri puta godišnje.

Jetra je naš najveći metabolički organ, i uz bubrege najzaslužnija za detoksikaciju. Jetra biotransformira, tj. preobražava organizmu strane tvari: lijekove, aditive u hrani i razne toksine u manje opasne ili neopasne tvari.

Osim toga, ima i sposobnost regeneracije, ali samo do određene granice. Naime, ako jetra postane preopterećena, tj. radi prekomjerno, slabi njena funkcija. Redovitim detoksikacijama održavamo jetru (i pripadajuće organe) funkcionalnom čime se može spriječiti i nastanak nekih bolesti. No, kod bolesti jetre ili nekih posebnih stanja, ne provodi se čišćenje, nego se funkcija jetre potpomaže na drugačiji način. To, naravno, vrijedi i za bubrege i crijeva.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.