PROLJETNE ALERGIJE: Kako pomoći djetetu?

Zagađenost zraka u gradskim sredinama razlog je što je pojavnost proljetnih alergija puno češća u gradu nego u ruralnim sredinama iako je tamo peludi mnogostruko više.

Piše: Meri Popović, fitoaromaterapeut


Oči koje suze i svrbe, začepljen nos, gubitak osjetila mirisa i kihanje su vrlo neugodni, ali klasični simptomi alergija u proljeće koje se su sve učestalije i među djecom. Roditelj ima jaku potrebu djetetu olakšati tegobe i počesto u tom nastojanju i pogriješi.

Treba znati da se na sezonske alergije najbolje djeluje preventivno. Popravljajući ukupan zdravstveni status imunomodulacijom možemo simptome alergije, čak i kod kroničnih i teških alergičara, bitno smanjiti. No, to znači početi djelovati na vrijeme, minimalno dva mjeseca prije sezone alergena i nastaviti sve dok alergija traje, najčešće do rujna. Mješavina ulja crnog kima i nekih eteričnih ulja vrlo je učinkovita u modulaciji imuniteta i može se koristiti kod djece starije od 6 godina. Dozu treba prilagoditi na 40-80 mg/kg tjelesne težine. Crni kim ne odgovara svima, ako teško pada na želudac, izaziva neugodan osjećaj žarenja ili probavne smetnje treba prekinuti s uzimanjem ulja.

Naravno, dok sezona traje potrebno je poduzeti sve moguće mjere da se učinak peludi ili drugih alergena svede na što manju mjeru kako bi se taj period što lakše prebrodio. Iako alergija na pelud ne podrazumijeva nužno i druge vrste respiratornih alergena, poput prašine i grinja, počesto se takve alergije preklapaju pa će mjere održavanja životnog prostora u kojem dijete boravi zapravo dati najbolje rezultate. Čestice peludi su svuda oko nas, a dovoljno su malene da jako brzo mogu ući u respiratorni sustav. Kada se spoje s ispušnim plinovima i teškim metalima iz zraka alergijske reakcije budu i jače. Upravo je zagađenost zraka u gradskim sredinama razlog zašto je pojavnost proljetnih alergija puno češća u gradu nego u ruralnim sredinama iako je tamo peludi mnogostruko više.

Što učiniti kada alergije krenu?

Redovito usisavati, prašinu brisati vlažnom krpicom, često prati zavjese, privremeno izbaciti tepihe i tepisone, promijeniti jastuke, redovitije prati posteljinu, maknuti sve nepotrebne „skupljače prašine“ iz djetetove okoline, poput plišanih igračaka. Osim grinja alergene prenose i žohari, pa se pobrinuti da ih se na vrijeme deraterizira. Prostori u kojima se boravi trebaju uvijek biti dobro prozračeni i suhi. Peludi u zraku ima puno više uvečer, pa je uputno prostorije prozračiti kroz jutro. Kućni ljubimci, osobito kastrirane mace, hrčci, ali i psi su također nosioci alergena, pa se mogu dogoditi križne reakcije. Zatvorite sve prozore prije proljetnih neverina jer se koncentracije peludi povećavaju s količinom vlage u zraku.

Prostor ćemo dodatano „očistiti“ i mješavinom eteričnih ulja koje ćemo staviti u difuzer.

ANTIALERGIJSKA MJEŠAVINA ZA DIFUZER

Eterično ulje niauli kt. cineol 50 kapi

Eterično ulje ravensare 50 kapi

Eterično ulje eukaliptusa kt. radiata 50 kapi

Eterično ulje limuna 50 kapi.

Ukapamo eterična ulja u tamnu bočicu i dobro ih pomiješamo.

Koristiti ćemo ih u difuzeru 3 puta na dan kroz pola sata tako da nakapamo 10-15 kapi mješavine eteričnih ulja u difuzer.

Sličnu kombinaciju možemo napraviti i za džepni inhalator kojeg ćemo onda koristiti po potrebi. Ako ga nemamo, ukapat ćemo dvije kapi na papirnatu maramicu i nekoliko puta duboko udahnuti.

INSTANTNI RECEPT OD DVIJE KAPI

20 kapi eteričnog ulja ravensare

20 kapi eteričnog ulja eukaliptus radiata

20 kapi biljnog ulja po izboru (badem, makadamija)

Napravimo mješavinu i ulijemo je u tamnu bočicu. Dvije kapi mješavine umasirat ćemo 2-3 puta na dan na područje prsa, gornjeg dijela leđa i sinusa. Pazite da mješavina ne dospije u oči.

Što napraviti kad dijete izlazi?

Mali trik, napravit ćemo malu zamku za pelud. Kako? Jednostavno, namazat ćemo ulaz u nosnu šupljinu s malo shea maslaca i na taj način spriječiti dio peludi da uđe u dišni sustav. Ako nemamo shea maslaca, možemo upotrijebiti običan jestivi maslac. Izbjegavajte za vrijeme alergija parkove i mjesta gdje je puno peludi.


Eterična ulja estragona, rimske i njemačke kamilice su indicirana kod alergija, no imaju i svojih nedostataka i kontraindikacija te ih nećemo koristiti ako smo laici.

Treba naglasiti da se eterična ulja kod djece starije od 3 godine mogu primjenjivati, ali s oprezom. U istu grupu spadaju i trudnice i dojilje. Ako ste laik, radije se posavjetujte s aromaterapeutom.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.