NARANČINA KORA: Može li celulit nestati za dva tjedna, 1. dio

Celulit ili „narančina kora“ dugi niz godina smatrao se isključivo kozmetičkim problemom. No, on je  više od toga.

Piše: Jasmina Lakota, fitoaromaterapeut


Hoće li ova krema (ulje, gel) ukloniti celulit?

Ovo je pitanje trenutno visoko na ljestvici prioriteta velikog broja žena. Može li se na ovo pitanje odgovoriti jednom rečenicom? Ne može!

Osim toga, u poplavi preparata za tretman celulita i brojnih recepata koji ne samo da ne „rješavaju celulit za dva tjedna“, nego su često i opasni za zdravlje, teško je izabrati ono što vam zaista može pomoći.  Zato je dobro oboružati se barem osnovnim znanjem o prirodi celulita.

Uzroci

Celulit ili „narančina kora“ dugi niz godina smatrao se isključivo kozmetičkim problemom. No, on je  više od toga. Celulit  je kronična degenerativna upalna bolest kod koje dolazi do poremećaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i oštećenja vezivnog tkiva. Obilježja celulita su da se s vremenom pogoršava i ne prolazi sam. Što je celulit izraženiji i dugotrajniji, treba više vremena kako bi se nastala šteta popravila. Pojavljuje se kod čak 85-90% žena u nekoj fazi života.

Krivci za nastanak celulita:
– genetika i građa tijela
– ženski spolni hormoni
– estrogen
– potiče nakupljanje masnog tkiva (osobito u trudnoći i za vrijeme dojenja), a povećan unos estrogena kroz kontracepciju i hormonske preparate također djeluje na nastanak celulita
– prehrana i metabolizam masnog tkiva
– način života i nedovoljno kretanja
– stres
– začarani krug međudjelovanja hormona adrenalina, kortizola i serotonina u stanju stresa u konačnici stvara snažan osjećaj gladi
– starenje kože (slabi vezivno tkivo) i nepravilna njega tijela.

Što učiniti?
  1. Unos hrane bogate vlaknima (lan zob, suhe šljive…) kako bi se regulirala probava; hranu dobro prožvakati (tako unosimo manju količinu hrane) i povećati unos proteina (žene generalno unose premalo), što manji unos šećera i pržene hrane; izbjegavati dijete jer one imaju kontraefekt –  organizam dobiva signal da je smanjen unos hrane te počinje pojačano nakupljati unesenu hranu kao rezervu na mjestima uobičajenim za nastanak celulita.
  2. Konzumacija tekućine (vode i biljnih čajeva) čime se ubrzava metabolizam i potiče rad bubrega, a time se pospješuje eliminacija toksina iz tijela.
  3. Tjelesnu aktivnost provoditi barem 2-3 puta tjedno u vidu ubrzavanja cirkulacije i jačanja tonusa mišića što dovodi do sagorijevanja masnih stanica, a izbjegavati dugotrajno sjedenje i stajanje.
  4. Što manje nositi usku odjeću (uske traperice, elastične čarape) i visoke pete jer se tako slabi cirkulacija i limfna drenaža.
  5. Izbjegavanje pušenja, pretjerano izlaganje suncu, alkohol.
  6. Masaža kritičnih područja, naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom (pospješuje se metabolizam i eliminacija toksina), suho četkanje prije tuširanja (poboljšava se prokrvljenost kože i potkožnog tkiva)
  7. I ne manje važno: volite sebe, zagrlite se onako iskreno i znajte da ste slobodne voljeti i uživati u životu!

Ovaj problem zahtijeva multidisciplinarni pristup uz puno strpljenja te redovnu i kontinuiranu njegu. Kao i uvijek, priroda nesebično nudi pomoć…

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.