RADIONICA: Priprema kože za ljeto i sunce

Pred ljeto radimo nekoliko radionica kako bi kožu, ali i organizam pripremili za boravak na suncu. Sunce nam može biti i prijatelj i neprijatelj. Ono je besplatan izvor vitamina D koji nam je neophodan zbog regulacije apsorpcije kalcija i zdravlja koštanog sustava, ali je i booster imunološkog sustava i sudjeluje u mnogim staničnim procesima. Mada živimo u podneblju koje ima puno sunčanih dana, klimatske promjene, povećan broj kišnih dana, no i način života doveo je do smanjenja razine zaliha vitamina D. U isto vrijeme, primjetan je porast alergija vezanih uz izlaganje UV zrakama.

Na radionicama ćemo naučiti kako smanjiti oksidativni stres, prirodno potaknuti produkciju melanina i maksimalno reducirati štetan utjecaj UV zraka. Prava priprema za sunce počinje već u proljeće i u stvari bi morala biti sistemska. Ima dosta gotovih pripravaka koji je mogu uzimati kako bi se organizam pripremio za ljetnu sezonu, no neke možemo pripremiti i sami.

Na ovim radionicama izrađujemo i prirodne pripravke za zaštitu od UV zraka, ali i za poticanje tamnjenja. Jedni ne moraju nužno isključivati druge, jer mudar pristup uzima u obzir i ugrađenu sposobnost organizma da se zaštiti od sunca. Naučit ćemo i razliku između kemijskih i mineralnih filtera, prednosti i mane jednih i drugih, te koja su prirodna riešenja i kako funkcioniraju.

Senzacionalizam koji vlada internetom nudi puno instant rješenja, no istina je tankoćutnija, finija i uvijek puno manje spektakularna. Pošteno je reći da je senzacionalizam jednak s obje strane, ne reklamiraju se bombastično samo farmaceutski pripravci i konvencionalna preparativna kozmetika, čarobna se svojstva dodjeljuju i biljnim i eteričnim uljima, katkad potpuno nezasluženo, katkad jer za to stvarno postoje osnove. Dobre su namjere ponekad satkane i na tkanju neznanja. Moć prirode je velika i njena su najveća čuda ponekad tako dostupna i jednostavna da ih zaboravimo primijetiti, a kamoli primijeniti.

Znanje je ono što čini razliku i ono što se na našim radionicama nudi. Kad znaš, onda dalje možeš i sam – bilo gdje, u ljeto, na sunce ili u hlad.

Na ovim radionicama uvijek bude i savjeta iz „brze aromaterapije“. Neka eterična ulja dobro je uzeti sa sobom kada idemo na put ili ljetovanje. Katkada možemo i sami složiti jednostavan i učinkovit pripravak, ili još bolje napraviti to kod kuće pa uzeti gotov. Ljeti nije teško predvidjeti situacije u kojima aromaterapija brzo pomogne – ugrizi insekata, opekotine od sunca ili morskih „nemani“, alergijske reakcije, ekcemi, repelenti. Obično nešto od tih pripravaka napravimo i na radionicama.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.