KONOPLJIKA: Uz žene od akni do klimakterija

Konopljika je biljka, koju, ako je nemamo baš u dvorištu, treba stvarno uloviti. Naći, dočekati da sazrije i onda ubrati plod na vrijeme. Ali, slatke su to muke.

Piše: Meri Popović, fitoaromaterapeut


Konopljika, fratrov papar (Vitex agnus castus) – biljka po mjeri žene

U doslovnom prijevodu njenog latinskog imena naći ćemo, kao u kakvoj bajci, i viteza i janje i čestitost. Velika zadaća za pomalo neugledan, ne previsok mediteranski grm. Konopljika najčešće formira pojedinačne grmove od oko metar i pol visine, no gdjegdje joj se svidi pa naraste u predivine, bujne i po nekoliko metara visoke primjerke. Obično je se primijeti kroz ljeto, kad procvate, jer ima prekrasan grozdast cvat plavičastih i ljubičastih tonova. Nije rijetkost naići i na potpuno bijeli cvat.

Biljka bira škrto i kameno tlo na osunčanim dijelovima, vrlo često uz more. Cvate kroz ljeto, i osim po cvatu karatkeristična je i po perastim zašiljenim listovima. Na mjestu bogatog cvata se u listopadu (katkad i dosta kasnije) oforme srebrnaste sjemenke slične papru. Njih treba „uloviti“ dok su dovoljno suhe da se lako odnižu s grane, poput perlica, jer ako zakasnimo, neka jača bura otpuhnut će ih na zemlju. Konopljika je biljka, koju, ako je nemamo baš u dvorištu, treba stvarno uloviti. Naći, dočekati da sazrije i onda ubrati plod na vrijeme. Ali, slatke su to muke.

Konopljiku već imenom vežu uz fratre, Biskupski ili fratrov papar, Poivre de moines (fr.), Mönchspfeffer (njem.) jer se sadila uz samostane da bi sačuvala svećenstvo od neprimjerenih putenih želja. Ne znam je li u tome bila uspješna, no u narodu je oduvijek znana kao jak muški anafrodizijak.

Ipak je najpoznatija kao primarno ženska biljka koja pomaže kod svih stanja koje se vežu uz ženske hormone, te ženu prati kroz cijelo njeno doba plodnosti, od početka do kraja. Ja volim reći od akni do klimakterija.

Konopljika nije biljka koja sadrži hormone, ona je biljka koja s njima zna. Djeluje preko hipofize, male žlijezde odgovorne za rad naših hormona, pa regulirajući produkciju prolaktina balansira ravnotežu estrogena i progesterona.

Indicirana je kod neplodnosti, hiperprolaktinemije (povišene razine prolaktina), te svih menstrualnih tegoba (amenoreja, polimenoreja, oligomenoreja), dakle neredovitih ili prečestih menstruacija, kod izostanka menstrualnog ciklusa, ali i kod bolnih menstruacija, kod jako izraženog PMS-a, masteopatije, mastalgije i mastodinije.

Ne šuti se o PMS-u čak niti u muškom društvu jer uz nagle promjene raspoloženja, „nabrijanost“ i ljutnju, nedostatak tolerancije i „kratak fitilj“ uz glavobolju ili pravu pravcatu migrenu, nadutost u trbuhu i bol u grudima katkad je stvarno teško održati sliku fine dame, djevojke, majke i supruge. Da konopljika ništa drugo ne radi, opet bi joj trebalo dignuti spomenik, jer je u stanju sve te simptome utišati i smiriti. Tako je katkada, a da to i ne zna, konopljika zapravo obiteljska biljka – majka je uzima, a njeno se djelovanje odražava na harmoniju cijele obitelji.

Tu njenom djelovanju nije kraj. Žene su počesto doslovno „pogonjene“, ali i „progonjene“ hormonima i to kroz cijeli život, pa se konopljike treba sjetiti i kod mioma, policističnih jajnika i endometrioznih promjena koje ženu prate u njenim srednjim godinama, pa joj se onda opet vratiti u doba predklimakterija i klimakterija gdje je posebno učinkovita.

Zanimljivo, rijeđe spominjano je djelovanje konopljike na dopaminski sustav kojeg povezujemo s pojmom motiviranosti i silne potrebe za stimulacijom. Dopamin je onaj hormon koji učini da „nam se sve nešto da“ upravo onih dana u mjesecu kad nemaš volje niti iz kreveta ustati. Taj spektar njenog djelovanja nije dug (nažalost), više dođe kao nagrada. I kao šlag na kraju, konopljika može čarobno djelovati kod akni uzrokovanih hormonalnim promjenama, upravo zbog mehanizma kojeg sam već opisala.

Uzima se tinktura ili integralni pripravak uvijek kroz duže vrijeme. Benefite njenog djelovanja zapravo osjetimo vrlo brzo (onaj dopaminski dio dođe kao super bonus, odmah na početku terapije), no za dobiti očekivani učinak treba joj ipak dati nešto duže vremena, barem tri mjeseca.

Konopljika spada u klasu „sigurnih“ biljaka, no ima svoje kontraindikacije, pa se treba posavjetovati s fitoterapeutom prije nego se odlučimo uzimati pripravke od nje. Također treba dogovoriti dozu jer su kod nas, zbog zakonske regulative, propisane doze ipak preniske.

Ako je negdje vidite naklonite joj se. Ona to zaslužuje.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.