Prebolijevanje COVID-19 je moguća misija

Supruga i ja imali smo vrlo sličan tijek bolesti. Za početak, to je malaksalost i lagana temperatura od 37.8, koja je varirala do 38, pa nazad na 37.5. Za razliku od obične gripe, imali smo jake glavobolje prvih dva dana

Goran Smirčić, fitonutricionist


Kako sam i očekivao – inficirao sam se s koronom. Zarazili smo se u krugu prijatelja, od jednog koji je bio bez simptoma, ali očito jako zarazan. Nakon što smo bili u kontaktu desetak minuta, poslije dva dana javio je da je pozitivan. Od simptoma imao je jake bolove u križima i nešto temperature. Bilo je za očekivati da ćemo se razboljeti. I bi tako. Dan četvrti od kontakta. Upućeni smo na PCR, koji je pokazao sa smo pozitivni na sva tri korona-markera. Započela je karantena.

Početni tipični simptomi

Supruga i ja imali smo vrlo sličan tijek bolesti. Za početak, to je malaksalost i lagana temperatura od 37.8, koja je varirala do 38, pa nazad na 37.5. Za razliku od obične gripe, imali smo jake glavobolje prvih dva dana. Onda se pojavila poznata bol u zglobovima i mišićima, te lagana drhtavica. U roku od 24 sata izgubili smo osjet mirisa i okusa. Ja sam dobio i proljev, koji je trajao dva dana, uz mučninu u želucu. Sve su to bili tipični klinički zabilježeni simptomi. Nije bilo šmrcavice, kihanja, teškog disanja i hunjavice. Samo mučenje s temperaturom i slabo spavanje prva dva dana.

Ostatak bolesti

Neki naši prijatelji prijavili su jaku bol u leđima. Mi to nismo imali, ali se ukočenost nastavila. Uzrok možda nije bila korona, već slaba pokretljivost u prva dva dana. Za razliku od obične gripe, kada apetit nije baš dobar, korona „voli“ jesti; bili smo stalno gladni i za vrijeme bolovanja udebljali smo se nekoliko kilograma. Iako hrana nije imala okus ni miris, trbuh je tražio svoje.

Meni se lagana temperatura pojavila četvrtog dana od početka simptoma, 37.8, no trajalo je svega nekoliko sati. Uz to, peti dan sam imao jake bolove u prsima, zbog kojih nisam mogao spavati tu noć. Zbog zujanja u ušima sam shvatio da se korona igra s tlakom. To je klinički prepoznat simptom i nije bilo nešto novo. Trajalo je svega jedan dan, nakon čega se tlak stabilizirao.

Ostale dane (10 dana, po novome) prošli smo bez ikakvih simptoma. Gubitak njuha trajao je gotovo 20 dana od prvih simptoma.

Dugo spavanje

Ono što smo oboje primijetili je da smo bili izuzetno izmoreni i da smo nenormalno dugo spavali, izuzev prva dva dana bolesti. Po danu bi zaspali u nekoliko navrata, pa opet po noći. Posebno ja, koji inače spavam svega pet sati. Gotovo cijelo vrijeme izolacije, a i nešto nakon nje, spavao sam po deset do dvanaest sati, bez onog osjećaja da sam se prespavao. Očigledno da je tijelu trebao san zbog nekih popravaka unutar njega kojeg nismo bili svjesni. Sada se taj san stabilizirao na stare vrijednosti.

Biljna i farmaceutska medikacija

Što je dobro imati uz sebe; 

  • nešto za bolove
  • nešto za visoku temperaturu
  • vitamin C i D
  • cink

Ja nisam koristio analgetike ni antipiretike jer bol dobro podnosim, a temperatura nije bila toliko visoka da bi je trebalo skidati. Sjetimo se da je povišena temperatura imunološki odgovor na infekciju.

Uzimao sam ujutro 2 tablete ashwagandhe KSM-66 (klinički ispitan ekstrakt korijena), koji mi je vjerojatno pomogao u održavanju optimalnog imuniteta. 

Uzimao sam 2x15mg keliranog cinka (odvojeno od obroka zbog bolje apsorpcije). Osim što je cink izuzetno važan kofaktor u imunološkom odgovoru, dobro djeluje na povratak njuha u funkciju. Vjerojatno mi se zato njuh brže vratio nego supruzi, koja nije uzimala cink.

Od vitamina uzimao sam vitamin D u kapima (1000 IU), zajedno s hranom, prvih 8 dana. Nakon toga sam nastavio s multivitaminima, koje pijem i danas, mjesec dana nakon simptoma. Vitamin C nadoknadio sam svježe cijeđenim sokovima citrusa.

Uzimao sam velike količine čaja majčine dušice i đumbira s medom. U 10 dana popio sam 1.5kg meda i ne znam koliko litara čaja. Moje uvjerenje je da timol i karvakrol iz majčine dušice mogu djelovati protuvirusno i imunomodulirajuće. Da li je to spriječilo koronu da se proširi prema donjem dijelu respiratornog sustava će ostati tajna. Đumbir mi je pomogao u osjećaju mučnine koji sam imao u početku. Kako smo bili u izolaciji, nije bilo moguće ići po svježi korijen, pa smo koristili prah. Takav čaj je bio izuzetno jak (to vidim sada kada sam zdrav), no bio mi je jako dobar u fazi bolesti.

Osim toga, potrošio sam 50 ml eteričnog ulja čajevca i 30 ml eteričnog ulja ravensare. Aplicirao sam ih na dva načina; u džepni inhalator (poznatiji kao šmrkljus) i moje poznato mazanje na stopala. Inhalirao sam se više desetaka puta na dan, napravio sam dva šmrkljusa, koja sam nosio sa sobom.  Stopala sam mazao dva do tri puta na dan, obavezno prije spavanja. Vjerujem da je inhalacija čajevca i ravensare pomogla da sačuvam pluća od infekcije. Naravno, ovo je moje osobno uvjerenje i nije znanstvena činjenica. No, zasigurno nije odmoglo u tijeku bolesti.

Prehrana za vrijeme bolesti

Kao što rekoh, većina pacijenata ima dobar apetit. To je skrivena opasnost od debljanja. Dosada i buljenje u TV dodatno pojačava apetit. Toga se treba čuvati. 

Uglavnom smo konzumirali kuhanu hranu i salate. Jeli smo velike količine crvenog i bijelog luka, koji je neobično prijao. Zbog gubitka mirisa i okusa nismo se žalili na zadah. Trebalo je iskoristiti prednosti sumpornih spojeva zbog antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Preferirali smo sirovi luk u salatama.

Od pića, uz gore navedeni čaj, pio sam svježe cijeđene sokove domaćeg limuna, grejpa, mandarine i naranče (2 limuna, 2 naranče, 1 crveni grejp, 3 mandarine=2,5dcl soka bez dodavanja vode). Svaki dan barem 3 čaše. Bilo je vrlo osvježavajuće, bogato svim mogućim elementima, posebno vitaminom C. Nažalost, predugo uzimanje tolike kiselosti  je izazvalo hiperacidozu u želucu, koju sam uspio riješiti s ekstraktom sladića. Možda su bile dovoljne samo dvije čaše…

Stvaramo li antitijela?

Za sebe ne mogu reći, jer nisam vadio antitijela. No, moja žena jeste i ima zadovoljavajuću količinu. To je oprečno sa izjavom sa početka godine, kada su sa sigurnošću napisali da tijelo na korona virus ne izaziva dovoljan imunološki odgovor. A kad ga i stvori, javi se neka vrsta imunološke demencije i sva antitijela nestaju u roku od 2-3 mjeseca. To ćemo tek vidjeti. Nakon toga se pojavila informacija da samo 20% ljudi stvaraju antitijela. Za sada imamo zvanične podatke iz Oxforda da imunitet traje do 6 mjeseci. Sve ćemo to vidjeti i pratiti, jer je vremena premalo prošlo.

Moguće je preboljeti COVID-19

Da li smo imali sreće ili su nam biljke pomogle? Prethodna briga o imunitetu? Možda mlađe godine? Ili je sve zajedno pomoglo da izbjegnemo teže simptome? Zašto se nekome bolest zakomplicira s upalom pluća ili trombozom, a netko prođe asimptomatski ili s blažim simptomima? Na ta pitanja nema pouzdanih odgovora. Osobno vjerujem da treba imati uredan život, dobru prehranu, tjelovježbu i nešto biljne suplementacije da bi imunitet bio dovoljno snažan. U konačnici, samo imunitet se bori s virusom; lijekova i terapije za sada nema. Uz to, treba imati pozitivan stav – ionako ste tada pozitivni na koronu, pa neka stav ide u tom smjeru. Nije potrebno pisati oporuku ili grčevito brinuti za sljedeće dane. Mi smo odlučili da ćemo COVID-19 doživjeti kao gripu, preležati kao gripu i ozdraviti, što se i dogodilo. Turobne misli i stres koji si možete nabiti sigurno će umanjiti vaš imunološki odgovor. Puno spavajte, čitajte, gledajte TV (ali ne vijesti) i uživajte u čaju. Deset dana će brzo proći.

Imunitet nakon COVID-a

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.