Eno & gastro izlet po Istri

EDUKACIJSKI IZLETI S ETERICOM: IZLET TREĆI – ENO&GASTRO ISTRA
Ovaj smo se put educirali najviše o jednoj biljci kojoj je izlet bio u potpunosti posvećen. Nismo je promatrali kao fitoterapijsku biljku, ali smo jako uživali u njenom ekstraktu koji se dobije kroz čaroban put fermentacija. Andreja Furlan je naša članica oduvijek i njoj se zahvaljujemo na vodstvu, organizaciji i finom objedu.

https://www.facebook.com/udrugaeterico/posts/4122928787786893

Rado spajamo znanja sa srodnih područja, ali i druge interese naših članica kojih ima puno jer imamo sreću da su nam članovi kreativci i stvarno vrijedni ljudi. Kako Josipa kaže, teško se odlučiti koji je izlet bio dosad najbolji, a još će biti teže sljedećeg vikenda za koji planiramo novi izlet.

Maja je svoje dojmove skupila u sljedećem tekstu:
Vitis vinifera, vinova loza, biljka koja već tisućljećima intrigira ljudsku znatiželju, opisna je još u drevnim svetim spisima, a brojna arheološka nalazišta svjedoče ritualima proizvodnje i uživanja u vinu. Kult vina star je koliko i čovjek, prati nas u svim životnim prilikama i prigodama, od rođenja do smrti isprepliće radost i tugu, utažuje žeđ i krijepi dušu.
Vitis vinifera intrigira kao niti jedna druga biljka, toliko je zainteresirala ljudske umove da su joj posvetili čitavu znanstvenu granu. Da bi se istinski uživalo u vinu, treba dobro poznavati sve tajne ove ”plemenite kapljice”.  Naša Andreja, strastvena ljubiteljica i odlična poznavateljica vina, odvela na nas je u istarske vinograde i konobe gdje nam je otkrila sve tajne vina i priuštila ritual kušanja na samom izvoru malvazije, muškata, refoška, chardonnaya i sauvignona.
Uživali smo u vinima momjanskih obitelji Prelac i Kabola, a za kraj nas je Andreja ugostila u svom obiteljskom hotelu i restoranu Casa Rossa koji je smješten podno Motovuna i definitvno ima najljepši pogled na predivan Motovun. Uz sljedove finih jela, motovunski vinar, presimpatični gospodin Valenta, točio nam je plemenite kapljice svojih vina, a nama nije ostalo ništa drugo nego se prepustiti ovom hedonizmu.
Hvala ti Andrea na ovom danu.
Sljedeći vikend, ako vremenske prilike dopuste, konačno planiramo branje, a vjerojatno i destilaciju. Veselimo se unaprijed.
Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.