NJEŽNOST BROĆIKE I SNAGA BAZGE

Imamo sreću i zadovoljstvo ugostiti kao predavače i voditelje radionice naše članice koje su nam postale i kolegice. Na njih smo ponosne, jer nastavljaju našu misiju širenja znanja i ljubavi prema prirodi, ali i radosti koju to donosi.

Izvještava: Adriana Kerševanić

Već na ulaznim vratima postaje  jasno da ćemo u ovoj radionici sudjelovati svim našim čulima. Predivan miris kadulje  širi se iz kotla za destilaciju jer radionice u udruzi kad god možemo koristimo i za destilaciju ljekovitog bilja. Destilacija je fascinantan, ali dosadan posao i zapravo je pravi pogodak kad je spojimo s još nekom akcijom.

Indira Antonini

 

Indira Antonini je Eteričica koju ne treba puno predstavljati. S nama je od prvog dana, i u ovih 6 godina je prešla velik put. Totalno se zaljubila prvo  u prirodnu kozmetiku, pa u sapune, pa u biljke, pa u gljive, pa upisala fitoaromaterapiju, okrenula cijeli život i iz grada preselila podno Kleka gdje upravo započinje avanturu života. Nije ona jedina kojoj su biljke promijenile život, no biti će prilike spomenuti i druge. Ono što nas najviše veseli je činjenica da je pronašla svoj put.

 

Galium album, bijela broćika

Glavne uloge u ovom predavanju imale su broćika i bazga. Dosad se većina nas upoznala s Indirinim osebujnim i zanimljivim pristupom bilju, pa smo jedva čekale uroniti u bajkoviti  svijet mitologije, čarolije i onostranog. Da ne bi bilo zabune, naučile smo mi i vrste, osnovnu primjenu , kao i pripadnost porodici, aktivne  fitokemikalije, način berbe i sušenja… ali i puno više od toga.

Galium verum, žuta broćika

Broćika, još znana i kao ivanje cvijeće, nježna i neupadljiva  biljka koja raste posvuda i može nam biti od velike koristi. Osim što će pozitivno utjecati na naš limfni sustav,  cirkulaciju i urinarni trakt,  njena ljepljiva vrsta ukazat će nam da se previše oslanjamo na druge i tako  žrtvujemo svoju samostalnost. Otvorili  smo i vrata romantičnog svijeta mitologije i saznali kako je broćika posvećena vilama koje žive na Karpatima i koje, kada susretnu muškarca, pretvore ga u kamen ili ga natjeraju u ludilo. Hm, jesam li rekla romantičan svijet…?!

Kada spomenemo bazgu,  vjerojatno je svima prva asocijacija sirup koji su nam spremale još naše bake,  no danas smo saznale i mnoge druge načine primjene ove posebne biljke.

Bijeli, mirisni cvjetići koji se prirodnom čarolijom „pretvaraju“ u crne bobice, mogu nam pomoći da pomirimo svoja dva lica: svjetlo i tamno. Od davnina joj se pripisuju magične moći, pa se vjeruje  da su najmoćniji čarobni štapići napravljeni upravo od drva bazge. Razni mitovi i legende također su vezani uz nju, od onih da drvo bazge ne može pogoditi munja,  pa do vjerovanja da bazgina grančica privlači sreću.

Nakon ovako zanimljivog i uzbudljivog predavanja , bilo nam je pomalo žao što je završilo. Međutim, naša predavačica,  za koju sumnjam da ima neke vilinske moći, pripremila nam je  još jednu poslasticu za kraj.

Zaokružili smo ovu cvjetnu priču izradom brzo upijajuće, hidratantne kreme s maceratom bazge, a dok smo mućkale i zveckale čašicama,  sva ta divna energija pretočila se u našu kremicu, koju smo onda, poput Duha iz svjetiljke, zatvorile u kutijicu i ponijele kući. Možda nam neće ispuniti tri želje, ali sigurno će naša koža osjetiti svu magiju koja je utkana u nju.

Radionica je održana  26. svibnja 2022. godine u prostorijama Udruge Eterico.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.