BILJNI SIRUPI – besplatna on line radionica

Nova on line radionica biti će poklon za sve naše članove, ali ekskluzivno i za sve one koji se odluče postati naši članovi kroz ovaj mjesec. Članovi automatski dobivaju popust od 20% na sve naše radionice i edukacije, a u mjesecu travnju ova će im radionica biti besplatna. To je način da se odužimo svim našim članovima na podršci koju nam daju. Hvala vam 🙂

 

ŠTO JE BILJNI SIRUP?

Sirupi su pripravci na bazi šećera (ili neke od zamjena za šećer) i ljekovitog bilja ili njihovih ekstrakata. Koriste se kao preventiva (npr. jačanje imuniteta), kurativa (npr. kašalj) ili kao zdravija alternativa uobičajenim slatkim napitcima. Možemo ih raditi od svježe ubranog ili osušenog bilja. Šećer će obložiti grlo, pa i na taj način smanjiti nadražaj na kašalj, odnosno privremeno onemogućiti bakterijama da se lijepe za sluznicu pa u sirupima ima više funkcija.

Jednostavni su za izradu, ali i primjenu. Djeca ih rado piju, svakodnevni su izvor biljnih polifenola i drugih aktivnih tvari iz ljekovitog bilja, idealni su napitci ljeti (poslužujemo ih razrijeđene i rashlađene kao hladan čaj ili kao bazu za neki fini kotel), a u vrijeme bolesti ih doziramo i koristimo kao lijek, ili od njih napravimo topli napitak.

Mogućnosti su zapravo beskrajne – i u izradi i u primjeni.

ŠEĆER, SYRUP SIMPLEX, INVERTNI SIRUP, POLIOLI….

Na ovoj radionici nužno se moramo dotaknuti  šećera koji je uvijek kamen smutnje kod izrade ovakvih pripravaka, ali i njegovih “zdravijih” zamjena.  Koliko su zapravo zdravije i jesu li uopće, naučiti ćemo u prvom dijelu radionice. Dotaknuti ćemo se i biljnih alkohola – poliola, invertnih šećera, naučiti napraviti jednostavni šećerni sirup, ali i lažni med. Da, da, isti onaj koji ste vjerojatno dosta puta kupili umjesto pravog meda.

KAKO IZRADITI SIRUP?

Sirupi se mogu spravljati na nekoliko načina, od svježeg ili suhog ljekovitog bilja ili njihovih ekstrakata, ili, zašto ne, od kombinacije svega, kroz hladni ili topli postupak. Naučiti ćemo kako maksimalno iskoristiti potencijal otapala kako bi pripravak bio učinkovit, a da pri tom ljekovito bilje ne izgubi na vrijednosti. Izborom ljekovitog bilja sirupu dajemo funkciju i kroz nekoliko primjera to ćemo jednostavno savladati. 

Naučiti ćemo i kako sirupe stabilizirati i smanjiti oksidacijske procese koji se nužno događaju u obradi i pripremi ljekovitog bilja. Sirupe možemo naknadno i ugustiti ili im dodati dodatne ljekovite tvari kako bi im dodali na funkcionalnosti.

Sve u svemu, nakon ove radionice nećete više morati u ljekarnu već ćete sirup napraviti sami, idealno od biljaka koje ste ubrali sami. Mudro iskoristite ovo proljeće i njegove darove.

Iznimno, ovu radionicu ne prati Formularij. Kroz primjere u predavanju ćemo naučiti zapravo sve što treba znati kako bi izradili različite sirupe s različitim bazama i ekstraktima, dati ću vam smjernice za izbor ljekovitog bilja, no zapravo puno prostora ostaviti i vašoj mašti. Mogućnosti su beskrajne, i ovo je mjesto gdje ih trebate iskoristiti.

Kroz radionicu naučiti ćemo napraviti:

 • jednostavni šećerni sirup (Syrup simplex)
 • invertni šećerni sirup (lažni med)
 • sirup dobiven maceracijom u šećeru
 • bazni recept za biljni sirup s ekstraktima ljekovitog bilja

PRIMJERI FORMULACIJA IZ PREDAVANJA:

 • LJETNI SIRUP OD MELISE, ĐUMBIRA I LIMUNA
 • SIRUP ZA ZIMSKI BLUES
 • SIRUP ZA IMUNITET
 • SIRUP OD EHINACEE
 • ČOKOLADNI SIRUP (PRELJEV ZA SLASTICE ILI BAZA ZA TOPLU ČOKOLADU)
 • SIRUP OD BALZAMIČNOG OCTA

Namjerno sam izašla malo iz teme ljekovitih sirupa i zakoračila u gastronomiju kako bi vam potaknula maštu  i proširila mogućnosti. Nekako se uvijek trudim da sva znanja koja kroz ove radionice dobijete primijenite šire nego što vam se čini da možete jer su mogućnosti uvijek beskrajne. Ova je radionica još jedna prilika za to.

 

Sve naše on line radionice možete naći ovdje.

Radionicu osmislila i vodi: Meri Popović, fitoaromaterapeutkinja

Prijave na radionicu: eterico.udruga@gmail.com

 • Trajanje video predavanja: 80 min
 • Redovna cijena radionice: 25 
 • Cijena radionice za članove udruge: 20 € (odobren popust od 20%)
 • Potrebno predznanje: NE 
 • Praktični dio radionice: DA (u sklopu videa bit će detaljno objašnjen proces izrade ekstrakata i pripravaka)
 • Materijali: video predavanje, prezentacija

 

 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.